Peru lanceert quinoaroute

Quinoa veld in Peru

Quinoa is razend populair in Nederland en inmiddels weten we ook hoe we het moeten uitspreken (‘kienwa’). Maar waar komen deze gezonde zaden eigenlijk vandaan? Hoe groeit het, hoe wordt het verwerkt en welke gerechten maken de verbouwers zelf met quinoa? Peru biedt alle antwoorden en met de aangekondigde ‘Ruta de la Quinua’ kan iedereen het binnenkort zelf ontdekken.

De nieuwe route werd onlangs officieel gelanceerd tijdens het World Forum on Gastronomy Tourism in Lima, Peru. De quinoaroute wordt het eerste prototype van de World Tourism Organization (WTO) waarbij overheid, horeca en touroperators samenwerken om duurzame, culinaire en toeristische producten te ontwikkelen. Als het model van deze route staat, kan het ook in andere landen worden uitgerold.

Gastronomische ontdekkingsreis

Met een culinaire route ontdek je op een nieuwe manier een bestemming. Toeristen doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe bepaalde producten worden verbouwd en verwerkt. In Peru laten de boeren met trots hun gewassen zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de regio én de beste gerechten, dus ook deze highlights zijn opgenomen in de route.

Regio Puno hoofdleverancier quinoa

Peru is van oudsher hét quinoaland van Zuid-Amerika, waarbij Puno de belangrijkste quinoaregio is. Puno ligt in het zuidwesten van het land, rondom het Titicacameer, en is naast de belangrijkste quinoaleverancier een interessante toeristische regio. Het Titicacameer, één van de hoogstgelegen meren ter wereld met drijvende rieten Uros-eilanden, is een must bij een bezoek aan Peru. Breng zeker ook een bezoek aan de Quichua-indianen in de regio Puno.

Quinoa verovert de wereld

Quinoa is het belangrijkste culinaire product van Peru dat de laatste jaren de hele wereld verovert. In het land worden meer dan 3000 verschillende soorten verbouwd, zowel witte als rode en zwarte varianten. Het telen van quinoa gebeurt nog op de traditionele, biologische manier, waar vooral vrouwen zich mee bezighouden. Quinoa is een plant waarvan niet de blaadjes, maar de eiwitrijke zaden worden gegeten. Deze zaden lijken op graankorrels en worden dan ook op die manier in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld als vervanging van rijst of couscous.

Meer informatie over Peru? Zie www.peru.travel.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.