Paasweekend in Rijksmuseum Volkenkunde

Paasweekend in Rijksmuseum Volkenkunde

Het is inmiddels een traditie: speuren naar paaseieren in de tuin van Volkenkunde. Tijdens de paasdagen kunnen kinderen wel heel bijzondere eieren komen zoeken. Met de Paasspeurreis gaan ze in de museumtuin op pad en leren met ieder gevonden paasei meer over andere volken. Wie meedoet met de prijsvraag, kan een verjaardagsfeestje in het museum winnen. Daarnaast staat op eerste paasdag de ORIGINAL market voor de derde keer in de museumtuin. Originele ontwerpen, leuke vintage spulletjes en unieke design cadeautjes: lekker struinen langs meer dan 75 kraampjes. Kortom: het leukste familie-uitje met Pasen is dit jaar een dagje Volkenkunde!

PaasspeurrEis
In Nederland vieren we Pasen met een gezellig ontbijtje, waarna we in de tuin of op het balkon op zoek gaan naar door de paashaas verstopte chocolade-eitjes. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan? De haas en het ei zijn Germaanse vruchtbaarheidssymbolen, die later zijn samengegaan met andere lentefeesten en uiteindelijk gekoppeld zijn aan het christelijke Pasen. Waar wij de haas en het ei kennen, hebben andere volken hun eigen vruchtbaarheidssymbolen.

Op beide paasdagen kunnen kinderen t/m 12 jaar gratis een Paasspeurreis halen. In de museumtuin gaan ze op zoek naar vruchtbaarheidssymbolen van over de hele wereld, met na afloop een lekkere chocoladeverrassing als beloning! In de entreehal van het museum is een enorme berg paaseitjes te vinden. Wie raadt hoeveel eitjes het zijn, maakt kans op een geheel verzorgd verjaardagsfeestje met 9 vriendjes en een speciaal cadeautje!

ORIGINAL Market
Eerste paasdag is het weer gezellig druk in de museumtuin. Tientallen kraampjes vullen het terrein. Met een steeds wisselend aanbod is er voor iedereen altijd wel iets leuks te vinden. Handgemaakte woonaccessoires, one of a kind tassen, vintage kleding en leuke retro spulletjes. Uitgangspunten van de makers van de producten op de ORIGINAL market zijn duurzaamheid, hergebruik en aandacht voor product, materiaal en verhaal.

ORIGINAL heeft een sterke regionale focus: veel van de standhouders komen uit Leiden en omgeving. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale horeca die voor de gelegenheid vanuit een marktkraam de bezoekers voorzien van de lekkerste hapjes en drankjes. Natuurlijk ook passend in het concept dus zo veel mogelijk duurzaam en ambachtelijk geproduceerd!

PAASSPEURREIS 
Datum: zondag 20 en maandag 21 april 2014
Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree: gratis (kinderen t/m 12 jr)
Locatie: Rijksmuseum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

ORIGINAL Market
Datum: zondag 20 april 2014
Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Entree: gratis
Locatie: Rijksmuseum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.