Paasgerecht: Fanesca uit Quito, Ecuador

Fanesca

Wie nog op zoek is naar een originele tip voor een traditioneel Paasgerecht: een ‘Fanesca’ uit Quito (Ecuador) is zeker de moeite waard. Dit eeuwenoude traditionele gerecht uit de hoofdstad van Ecuador wordt gegeten tijdens Pasen.

De dikke stoofpot is een mix van inheemse traditionele en Spaanse ingrediënten en zit vol symboliek. Fanesca is een typisch gerecht om thuis te eten met familie, maar is óók te vinden in restaurants, zodat (buitenlandse) bezoekers in Quito ervan kunnen genieten. Het bestaat uit twaalf ingrediënten, de zogeheten ‘Andes peulen’ en gaat vaak gepaard met vis.

Fanesca

De Fanesca vindt zijn oorsprong in ‘Ushucuta’, een pre-Spaans gerecht, waarin peulvruchten uit de Andes samen met pompoenen werden gekookt. Tijdens de Spaanse kolonisatie voegden de veroveraars zuivel, vis en ook een Christelijke symbolische uitleg toe. De 12 soorten peulen (o.a. linzen, erwten, rijst en bonen) vertegenwoordigen de twaalf apostelen én de stammen van Israël en de kabeljauw is het lichaam van Jezus Christus. De saus verwijst naar de niet-gelovige gemeenschap. Zo staat elk ingrediënt ergens voor.

Rituele bereiding

Naast de religieuze symboliek die er van het eten uit gaat, vormt de voorbereiding voor het maken van een Fanesca een waar ritueel. Dit brengt de hele familie samen om de schotel te bereiden en te koken in de grootste pot die er in het huis te vinden is. Naar goede traditie wordt er een hele grote hoeveelheid gemaakt, zodat niemand iets tekort komt. Alles verloopt onder leiding en streng toezicht van de oudste vrouwen.

Fanesca

Ingrediënten voor 20 personen (grote familie)

225 gram gekookte suikermaïs
225 gram gepelde mote
450 gram gekookte erwten
450 gram gekookte linzen
225 gram witte bonen
225 gram rode bonen
1 kopje gekookte rijst
450 gram gekookte bonen
450 gram gepelde lupinen
4 kopjes gehakte Sambo
4 kopjes gehakte pompoen (kalebas)
450 gram gekookte mellocos
2 liter melk
900 gram gedroogde gezouten kabeljauw, eerder geweekt gedurende 6 uur
450 gram gehakte witte ui
225 gram boter
Een beetje achiote
Zout naar smaak
Gehakte knoflook
Komijn
1 kopje pinda smoothie met melk
½ kopje slagroom (optioneel)
4 eidooiers

Garnering: peterselie, gehakte chili, kaas, gebakken bakbananen, gebakken bloem, zout en melk, en plakjes ei.

Bereiding

Bak in een grote pan de olie, boter, achiote, ui, knoflook en komijn. Snij de kabeljauw in kleine stukken, voeg de melk en de gemalen pinda’s toe. Voeg de Sambo en de pompoen erbij totdat er een gelijkmatige substantie ontstaat. Laat het koken. Voeg daarna geleidelijk aan alle Andes bonen toe. Indien het mengsel te dik is, verhoog dan de hoeveelheid melk tot de gewenste niveau van vloeibaarheid. Voeg het restant van de gehakte vis toe. Nu hoeft het alleen nog gegarneerd te worden!

Als dessert is niets beter dan een traditionele rijstpudding of heerlijke vijgen met kaas!

Restaurants

Voor de vierde keer op rij heeft de burgemeester van Quito samen met Quito Toerisme en de lokale universiteit veertien restaurants erkend die de traditie, smaak en het traditionele recept van de Fanesca in stand houden als typisch paasgerecht. Zelf proeven wanneer je in Quito bent? Tijdens Pasen zijn dit de ‘places to be’:

-Hotel Hilton Colon Quito
-Hotel Casa Gangotena
-Hotel Quito
-Hotel Howard Jhonson
-Hotel Akros
-Hotel Patio Andaluz
-Mercure Grand Hotel Alameda Quito
-Restaurante Pacífico
-Restaurante Hasta la Vuelta Señor
-Restaurante Costa y Sierra
-Restaurante Octava de Corpus
-Restaurante La Choza
-Restaurante Menestras del Negro
-Restaurante Honey & Honey

Fanesca is overigens ook verkrijgbaar in de markten:

– San Francisco
– San Roque
– Centraal
– Santa Clara
– Iñaquito

Meer informatie over Quito? Surf dan naar www.semanasantaquito.com.

Met dank aan Tourism Consultancy.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.