Oud-inwoners Aleppo delen persoonlijke verhalen in Tropenmuseum

Tentoonstelling Aleppo in Tropenmuseum

Hoe verbeeld je het cultuurhistorisch belang van een stad die voornamelijk bekend staat om oorlog? Jong, oud, man, vrouw, christen, moslim, Armeens, Koerdisch, homo en/of vader: zo divers als de stad is, is het team dat je meeneemt door de tentoonstelling Aleppo in het Tropenmuseum. Oud-inwoners van Aleppo delen hun herinneringen en persoonlijke verhalen over de stad.

Directeur Stijn Schoonderwoerd: ‘De samenwerking met onze Syrische rondleiders ervaren wij als ontzettend inspirerend en verbindend. Met de wekelijkse rondleidingen willen we deze ervaring delen met onze bezoekers. De persoonlijke verhalen brengen de tentoonstelling tot leven.’

Persoonlijke verhalen

Elke zondag nemen oud-inwoners van Aleppo, vaak op de vlucht voor oorlog, je mee door de tentoonstelling Aleppo. Voormalig tourguides Mohannad en Mahmoud ontvangen je bij de ingang van het Tropenmuseum. Ze stellen je vervolgens voor aan de rondleiders, zoals Shahed die gek is op typisch Syrisch eten en daar graag over vertelt. Of aan de Armeens-Christelijke Armen, die zijn persoonlijke ervaringen als homo in Aleppo deelt. In een uur ontmoet je verschillende oud-inwoners van Aleppo die ieder op persoonlijke wijze een ode brengen aan de stad en de Syrische cultuur.

Over Aleppo, de tentoonstelling

Aleppo was de afgelopen maanden continu in het nieuws vanwege het conflict dat zich daar afspeelt. Met een onvolledig en gekleurd beeld als onvermijdelijk gevolg: de stad wordt geportretteerd tot brandhaard en zijn oud-inwoners tot vluchtelingen. Het Tropenmuseum wil haar bezoekers meer laten zien van deze bijzondere stad. Zo vormt een maquette van Aleppo het middelpunt van de tentoonstelling. Foto’s van onder andere Stanley Greene en Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten en films geven een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

Reserveren voor de rondleidingen kan via de website van het Tropenmuseum. De rondleidingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met Refugee Start Force, waar de opbrengsten van de rondleidingen aan gedoneerd worden. Aleppo is te zien tot eind december 2017.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.