Opzwepend historisch drama Angry Rice Wives opent 16e editie CAMERA JAPAN Festival

Ook dit jaar kent CAMERA JAPAN Festival weer een divers programma, bestaande uit 40+ films, variërend van de beste en nieuwste Japanse arthouse, animatie, documentaires, korte films en speciale vertoningen.

De zestiende editie van het festival wordt in LantarenVenster op 23 september geopend met de Europese première van Angry Rice Wives, geregisseerd door MOTOKI Katsuhide, met een speciale openingsperformance genaamd Tsunagari (verbinding). De jaarlijkse kick-off in WORM (22 september) bestaat deze keer uit het experimentele LUGINGSKY en Project Tanuki. Van 30 september t/m 3 oktober verhuist het festival met een aangepast programma naar het Amsterdamse LAB111.

Met twee internationale en negen Europese premières kent het festival een bijzonder exclusief programma. Zo zijn o.a. My Name is Yours en Jun Kasai Crazy Monkey voor het eerst buiten Japan te zien.

Uiteraard worden er ook dit jaar verschillende Japanse animatiefilms vertoond. Naast een handvol geanimeerde shorts vertoont het festival ook de bijzondere stopmotion Junk Head, het fantasievolle The Deer King en het kleurrijke Pompo the Cinephile.

Lezingen, workshops en exposities, Kids’ Day

Naast film focust CAMERA JAPAN zich tevens op andere Japanse (beeldende) kunsten, cultuur en eten. Zo kun je als bezoeker in Rotterdam je creativiteit de vrije loop laten gaan met workshops over o.a. bloemcomposities, kaligrafie en theeproeverijen. Daarnaast kan je genieten van in totaal twee gratis foto-exposities.

Ook voor de kleinste Camera Japan fans is weer een speciale Kids’ Day. Op zondag 26 september kunnen kinderen Japans knutselen en kijken ze een selectie van korte animaties.

In Vessel II kan men op zaterdag 25 september genieten van een eendaagse izakaya (Japanse bar) met overheerlijke Japanse snacks, bier en sake terwijl de DJ de fijnste muziek draait. Ook de jaarlijkse zondagse filmbrunch is weer present.

Ten slotte kent het festival dit jaar een exclusieve lezing. In Rotterdam spreekt dr. Michael Crandon (Universiteit Leiden) op zaterdag 25 september over het ontstaan van Japanse horrorfilms, getiteld “Before J-horror: The Origins of the Japanese Horror Film”.

Coronamaatregelen

CAMERA JAPAN Festival en haar partners houden het nieuws rondom COVID-19 nauwlettend in de gaten en nemen alle richtlijnen van het RIVM in acht om zo een veilig festival mogelijk te maken.

Over CAMERA JAPAN

CAMERA JAPAN Festival is uitgegroeid tot het grootste Japanse filmfestival in de Benelux en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. CAMERA JAPAN Festival kenmerkt zich door een zeer divers programma: naast speelfilms, documentaires en anime wordt er ook aandacht besteed aan de vele aspecten van de Japanse cultuur, waaronder beeldende kunst, muziek, dans en eten.

Nieuws over CAMERA JAPAN en informatie over het programma, inclusief speeltijden, zijn te vinden op www.camerajapan.nl.

Het festival is ook te volgen via: Facebook, Instagram en Twitter.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.