Oproep Stichting Hulpkaravaan: dringend vrijwilligers nodig voor hulp aan vluchtelingen in Griekenland

Stichting Hulpkaravaan

Op 29 augustus 2015 plaatste Erika Mauritz een oproep op Facebook: wie wil me meehelpen om hulpgoederen te verzamelen voor vluchtelingen in Griekenland? Het antwoord was overweldigend en Stichting Hulpkaravaan een feit.

Op 70 locaties in Nederland en België doneerden bedrijven en duizenden burgers spullen die nodig zijn in Griekenland. In het hele land is ingehaakt op het initiatief dat opgemerkt is door de lokale media en op social media veel navolging heeft gekregen. Honderden vrijwilligers sloten zich aan bij Stichting Hulpkaravaan en zetten zo hun gevoel van onmacht om in daden, want “Gewone mensen helpen gewoon”, zoals de slogan van Stichting Hulpkaravaan luidt.

Hulpgoederen voor Griekenland

[pullquote]“Wij helpen de Grieken de vluchtelingen te helpen, zodat zij niet met lege handen staan bij deze enorme hulpvraag.” – Erika Mauritz[/pullquote]De hulpgoederen die richting de vluchtelingen in Griekenland gaan, bestaan uit tenten, slaapzakken, voeding, winterkleding en schoenen. Daarnaast komen duizenden toilettassen uit Nederland gemaakt door het project Women 4 Women aan. De hulpgoederen zijn bestemd voor de vluchtelingen die bij Idomeni de grens overgaan naar de rest van Europa. Stichting Hulpkaravaan zal nog tientallen vrachten verzorgen naar verschillende gebieden in Griekenland.

Op 1 oktober is de inzameling van particuliere donaties gestopt. De hulpgoederen zijn bijeengebracht in een loods in Bleiswijk waar dagelijks tientallen vrijwilligers aan het werk zijn om de 1500 m3 aan verzamelde hulpgoederen verzendklaar te maken voor Griekenland.

Griekse hulporganisaties voor vluchtelingen

De gesorteerde hulpgoederen gaan naar diverse lokale Griekse hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. In oktober heeft de Hulpkaravaan tijdens een aantal voorbereidende expedities met hulpgoederen nader contact gelegd met deze organisaties. Samen met hen wordt afgestemd hoe de hulpgoederen van de stichting goed kunnen worden verwerkt. Zo komen de hulpgoederen op een efficiënte manier bij de vluchtelingen terecht. Hierdoor is wat begon als een persoonlijk project uitgegroeid tot een geoliede organisatie met distributiekanalen in vrijwel alle door de vluchtelingencrisis getroffen gebieden in Griekenland, zoals Lesbos, Kos, Athene en Idomeni aan de grens met Macedonië.

Vrijwilligers

De Hulpkaravaan is dringend op zoek naar vrijwilligers, donateurs en bedrijven die het project willen steunen. De organisatie heeft al veel bijval gekregen van vliegmaatschappijen, loodseigenaren, marktkraamhouders, gemeentes en lokale ondernemers. Vele experts hebben de Hulpkaravaan ruimhartig voorzien van gratis adviezen over logistiek en hulpgoederentransport. Ook heeft deze sector een deel van de transportkosten op zich genomen. De stichting zoekt nog donateurs om de Hulpkaravaan het laatste duwtje in de rug te geven.

Wie zich op wil geven als vrijwilliger voor de Hulpkaravaan kan een e-mail sturen aan de stichting. Doneren kan via www.hulpkaravaangriekenland.nl/doneren.

Afbeelding: Erika Mauritz met haar team van de Hulpkaravaan samen aan het werk met Zoe Papadopoulou en haar vrijwilligersteam in Kilkis, Griekenland.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.