Opkomst en ondergang van onbekende cultuur – de tempels van Malta in Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft haar deuren afgelopen zaterdag geopend voor een tentoonstelling over de prehistorische tempels en tombes van Malta. Leer de rituelen, religie en technische kennis kennen van de prehistorische bewoners van Malta tussen 5900 en 2500 voor Christus. Te zien zijn verschillende voorwerpen uit Malta’s nationale collecties en musea. Daarnaast zijn er rondleidingen en lezingen die zowel online te volgen zijn als in het museum. 

Opkomst en ondergang van onbekende cultuur  

Malta is centraal gelegen in de Middellandse Zee, maar er is op het eiland  een geheel eigen cultuur ontstaan. Tussen 3600 en 2500 voor Christus werden er uit rotsen gehakte, ondergrondse begraafplaatsen en complexe kolossale tempels gebouwd. Het is nog steeds een raadsel wat de exacte betekenis is van deze tempels en wat voor rituelen er precies werden uitgevoerd. Voorbeelden van bekende tempels op Malta zijn de tempels in Ggantija, Hagar Qim en Tarxien.

Na bijna duizend jaar kwam er ineens een einde aan de bloei van deze Tempelcultuur. Er zijn sporen van brand en vernieling, en vervolgens lijkt er honderd jaar lang niemand op het eiland te hebben gewoond. Deze opkomst en ondergang van de tempelcultuur van Malta wordt tijdens de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden uitgebeeld.

Megalithische tempels

De megalithische tempels zijn enorm kenmerkend voor Malta en de tentoonstelling heeft daar dan ook veel aandacht voor. Met maquettes, projecties en video-opnamen door zwevende robots, krijg je als bezoeker het gevoel de tempels daadwerkelijk in het echt te bekijken. Ook zijn er verschillende prehistorische voorwerpen te zien, zoals versierd aardewerk, stenen werktuigen, sieraden, decoratieve delen van tempels, en bijzondere beeldjes die allemaal op Malta en Gozo zijn gevonden. Een van de beeldjes is slechts twee centimeter groot, en dateert uit 3200 voor Christus. Het is gevonden in de tempels van Tarxien en stelt twee personen voor in een omhelzing. Het lijkt een uiting van de intieme behoefte aan menselijk contact en affectie – ontzettend toepasselijk voor deze tijd.

‘Fat ladies’

Een ander belangrijk onderdeel in de tentoonstelling zijn de beroemde ‘Fat ladies’ die op Malta in de graven en tempels zijn gevonden. Deze beeldjes van verschillende grootte danken deze bijnaam aan hun extravagante ronde lichaamsvormen. Door hun rondingen werden ze voorheen gezien als beelden van vrouwen of moedergodinnen. Toch zouden volgens de meest recente theorieën, de beelden ook mannelijke of geslachtsloze wezens kunnen zijn. Een bijzondere selectie van deze beeldjes is te bekijken tijdens deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is geopend tot en met 31 oktober 2021. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/tempels-van-malta. Meer weten over Malta of misschien al voorzichtig een reis boeken naar de historische tempels? Kijk dan voor meer informatie over Malta op www.visitmalta.com/nl.

Het reserveren van een museumbezoek is verplicht en kan via www.rmo.nl.

Afbeelding: Tentoonstelling ‘Tempels van Malta’ door Rijksmuseum van Oudheden.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.