Opening Café Abel: Gedurende de maand mei eerlijke Rwandese koffie voor 1 euro

Café Abel

Goed nieuws voor alle liefhebbers van een kop écht lekkere, eerlijke koffie of een glas Dragon Pearl thee. Donderdag 7 mei opent Café Abel aan de Steenstraat, bij de ingang van de museumtuin van Volkenkunde. Daarmee komt de horecalocatie (voorheen Midi Mondial), net als het Museumcafé, in eigen beheer van Volkenkunde. Ter ere daarvan geldt de hele maand mei de speciale prijs van slechts € 1 euro voor alle koffie-to-go.

De officiële opening zal worden verricht door de ambassadeur van Rwanda, Zijne Excellentie Jean Pierre Karabanga en Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van Museum Volkenkunde. Zij zullen samen het eerste kopje koffie zetten: Rwandese koffie.

This Side Up

In Café Abel staat een uitgebreid koffie en thee assortiment centraal en worden daarbij de verhalen van herkomst verteld. Het gaat hierbij om een samenwerking met ‘This Side Up’, een online platform waarop koffiebranders direct met koffieboeren in Oost-Afrika in contact komen en met elkaar kunnen handelen. This Side Up zorgt ervoor dat de koffieboer een eerlijke prijs krijgt en bekijkt samen met hen wat er nodig is om nog betere koffie te produceren. Koffieboeren verdienen nog steeds een fractie van de totale handelswaarde van hun product en veel goede koffie blijft onbereikbaar. Dat terwijl de middelen beschikbaar zijn om goede koffie te ontdekken en aan te bieden aan enthousiaste koffiebranders tegen een meer dan eerlijke prijs.

Een kleine fototentoonstelling belicht de koffieplantage in Rwanda waar Café Abel de bonen inkoopt.
Verder is Abels kaart in grote lijnen hetzelfde als die van het Museumcafé, met producten van Leidse ondernemers.

Café Abel

De naam ‘Abel’ komt van de Nederlandse ontdekkingsreiziger in VOC-dienst Abel Janszoon Tasman (1603-1659). Hij ontdekte in 1642 als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland en is ook de naamgever van de Maori kano, de Waka Tete Kura “Abel Tasman”, die in het vaarseizoen in de Leidse Singel aan de steiger bij het Abel terras dobbert.

De openingstijden van ABEL zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en in de weekenden van 10.00 tot 17.00 uur.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden
www.volkenkunde.nl

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.