Op Wereld Aids Dag kort Nederland op aidsbestrijding

Aidsbestrijding

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn geschokt over de voorgestelde kortingen op de Nederlandse bijdrage aan de wereldwijde aidsbestrijding. Uitgerekend vandaag, op Wereld Aids Dag, stemt de Tweede Kamer over een korting van in totaal 5 miljoen euro. Het betekent dat UNAIDS en het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria fors minder geld zullen krijgen vanaf 2017. Aidsbestrijding was tot nu toe een prioriteit in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Ton Coenen, directeur Aids Fonds : ‘Nederland ondersteunt de gerichte strategie van UNAIDS en het Global Fund om een einde te maken aan aids tegen 2030. Willen we dat doel halen dan moeten juist de komende 5 jaren de investeringen drastisch omhoog. Doen we dat niet dan zal de aidsepidemie weer razendsnel uitbreiden en alleen maar extra kosten, zoals nu al gebeurt in Oost Europa. De gevraagde investeringen zullen bovendien op termijn tot belangrijke besparingen leiden: elke geïnvesteerde euro in de aidsbestrijding levert op termijn 17 euro op, omdat nieuwe hiv-infecties worden voorkomen en gezondere mensen beter en meer kunnen presteren.’

Aidsbestrijding

Aids is nog lang de wereld niet uit. Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen aidsdoden, elk jaar komen er 2 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en leven er bijna 37 miljoen mensen met hiv. Nog lang niet de helft van de mensen met hiv krijgt levensreddende medicijnen. Gebrekkige gezondheidszorg, armoede en onwetendheid zijn belangrijke oorzaken, maar de epidemie groeit de laatste jaren vooral door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, seksueel geweld en het taboe op seks in veel landen. Onder meisjes en jonge vrouwen is aids wereldwijd zelfs doodsoorzaak nummer 1.

Louise van Deth, directeur STOP AIDS NOW! : ‘Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de ambitie uitgesproken om Nederlands leiderschap te tonen in de internationale aidsbestrijding. Dan kan Nederland nu niet haar bijdrage verminderen. Op deze Wereld Aids Dag dringen wij er bij de Tweede Kamer op aan een samenhangend pakket van maatregelen te blijven steunen dat gericht is op voorlichting en preventie en toegang tot levensreddende medicijnen voor iedereen in de wereld, onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen discriminatie van minderheidsgroepen en seksueel geweld tegen vrouwen.’

Nauw overleg

Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn in nauw overleg met UNAIDS en in samenwerking met het Global Fund wereldwijd actief, in 20 verschillende landen, precies daar waar de aidsepidemie woekert. De samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties, gericht op de kwetsbare groepen en de inzet op meisjes en jonge vrouwen is van grote toegevoegde waarde. De door Nederland gefinancierde programma’s worden als relevant en zeer effectief beoordeeld, door de Nederlandse overheid zelf, en onlangs ook door de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Duizenden kaarsjes

Op deze Wereld Aids Dag heeft STOP AIDS NOW! in de Amsterdamse ArenA duizenden kaarsjes aangestoken om de aidsdoden wereldwijd te herdenken.

Meer informatie?

Surf dan naar www.aidsfonds.nl en www.stopaidsnow.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.