Op jonge leeftijd trouwen en zwanger raken risico voor adolescente vluchtelingen uit Syrië

Pathogens and Global Health

Educatie en begeleiding zijn key bij het verbeteren van levensomstandigheden van adolescente Syrische vrouwen in vluchtelingenkampen in Jordanië, blijkt uit nieuw onderzoek. Gepubliceerd in Pathogens and Global Health, presenteren drie onderzoekers van het United Nations Population Fund hun resultaten over de zorgwekkende situatie waarin jonge vrouwen in het kamp Zaatari zich bevinden. 

Drastische groei huwelijken en zwangerschappen op jonge leeftijd

Eén van de meest opmerkelijke ontdekkingen uit het onderzoek, is dat er vele huwelijken en zwangerschappen op jonge leeftijd plaatsvinden onder Syrische vrouwen. Een hoog risico voor jonge vrouwen op moedersterfte. De onderzoekers: ‘Syrische vluchtelingen zoeken hun toevlucht in huwelijken op jonge leeftijd als een gemeenschappelijke en geschikte reactie op dringende behoeften, als het vergaren van economische zekerheid.’

Alleen al in Jordanië zijn 156.000 geregistreerde vrouwelijke vluchtelingen in vruchtbare leeftijd waarvan er 42.000 tussen de 12 en 17 jaar oud zijn. Volgens de onderzoekers is de situatie van deze adolescente vrouwen zorgwekkend. ‘Ze worden vergeten, hun stem wordt niet gehoord en hun status als vluchteling vergroot hun kwetsbaarheid,’ aldus de onderzoekers.

Opheffen beperkingen bewegingsvrijheid

Tegelijkertijd zien sommige meisjes een huwelijk als een manier om beperkingen binnen hun sociale levens en bewegingsruimte op te heffen. Bovendien zien zij het ook als bescherming in een omgeving waarin traditionele sociale systemen zijn afgebroken.

Hulp aan Syrische adolescente vrouwen

Pathogens and Global HealthOndanks diverse pogingen om zwangerschappen op jonge leeftijd te voorkomen middels programma’s rond gezinsuitbreiding en bewustwordingscampagnes, hebben maar een paar meisjes toegang tot deze diensten. En zelfs wanneer zij toegang hebben, blijkt het maken van keuzes en beslissingen door hen beperkt. ‘Adolescenten staan onder druk in kamp Zaatari om te trouwen en moeder te worden. Ze wonen in kleine conservatieve gemeenschappen en hebben daarbinnen geen uitzicht op hoger onderwijs en geen hoop om economisch zelfstandig te worden,’ verklaren de onderzoekers dit nader.

Onderschrijven dat seksuele gezondheidszorg ‘verboden praktijk’ is, vooral voor meisjes in deze cultuur, is een aspect waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het geven van hulp aan deze meisjes. Hulporganisaties moeten daarom ‘moedig’ educatief beleid voeren waarbij taboes en tradities uitgedaagd worden. Volgens de onderzoekers moeten uiteraard meisjes deelnemen aan educatieve projecten rondom dit thema, maar wordt dit ook van mannen en jongens verlangt.

De onderzoekers concluderen dat hulporganisaties alles op alles moeten zetten om deze jonge Syrische vrouwen keuzemogelijkheden terug te geven. Met een idealistische conclusie: ‘Zodat ook zij kunnen studeren en spelen, zoals onze kinderen dat doen.’

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.