‘Ontwerp een voetbal en nodig een ander kind uit om mee te spelen’: Nominaties jongerenwedstrijd Maak wat je raakt! bekend

Ontwerp-Veerle-FakkelMet welke zelf ontworpen voetbal nodigen Nederlandse kinderen binnenkort andere kinderen dichtbij én ver weg uit om mee te spelen? Voor de vierde editie van de jongerenwedstrijd Maak wat je raakt! hebben bijna tweehonderd kinderen van 8 tot 12 jaar een bal ontworpen. Van het winnend ontwerp wordt een echte voetbal gemaakt, waarmee onder andere de weeskinderen in Matamba, Tanzania worden uitgenodigd om mee te spelen. (Ontwerp links: Veerle Fakkel).

‘De kinderen van de school hiernaast, omdat we vaak ruzie maken’; ‘Mijn nieuwe buurmeisje, omdat ze nog niemand kent hier’, ‘Jamie, omdat hij vaak wordt gekwetst’, ‘Daniek, omdat zij epilepsie heeft’, ‘De kinderen van asielzoekers, omdat ze geen eigen huis hebben’. Dat waren zomaar wat antwoorden op de vraag wie de kinderen met hun bal zouden willen uitnodigen. Ook op jonge leeftijd blijken kinderen goed om zich heen te kunnen kijken naar wie dreigt te worden buitengesloten.

‘Speel mee’
Ontwerp-Damian-KabelMaak wat je raakt! is de jongerenwedstrijd van Het Apostolisch Genootschap. Iedere twee jaar vragen zij Nederlandse jongeren: maak iets dat laat zien wat jij echt belangrijk vindt. In deze vierde editie was de vraag: ‘Ontwerp een bal, nodig daar een ander kind mee uit om te spelen en vertel ons wie je uitnodigt en waarom’. (Ontwerp rechts: Damian Kabel).

Onder de titel ‘Speel mee’ is de wedstrijd dit keer bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Uit de 192 inzendingen zijn er 16 genomineerd. De namen van de genomineerden zijn bekend gemaakt op de wedstrijdsite: www.maakwatjeraakt.nl Hier zijn ook de inzendingen te zien.

In eerdere edities van Maak wat je raakt! maakten jongeren filmpjes over een bijzonder verhaal in hun eigen omgeving, muntjes met gelukwensen en een parkbank. Alle ontwerpen zijn ook echt uitgevoerd. Zo staat de parkbank bij het gemeentehuis in Heemskerk.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.