Ontdek Java per trein

Java Indonesië

Als je aan de prachtige natuur van Indonesië denkt, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan Java. Java is het economische hart van Indonesië en is met ruim 140 miljoen inwoners het dichtstbevolkte eiland. Toch heeft ook dit eiland veel moois te bieden; een lange rij vulkanen, groene landschappen, wijde grasvlakten en kleine, authentieke dorpjes. Op zoek naar een leuke manier op Java te verkennen? Pak de trein! Een treinreis langs de vier grootste steden van Java.

Historisch erfgoed van Jakarta

Jakarta wordt vaak overgeslagen, en dat is zonde. De grootste metropool van Zuidoost-Azië is niet alleen een drukke stad, het heeft ook een veelzijdig verleden en historisch erfgoed. Daarom mogen tijdens een bezoek aan Jakarta het Onafhankelijkheidsplein Medan Merdeka met het National Monument en het Tamam Fatahillah plein in Old-Batavia niet ontbreken. Zin om te shoppen? Dat kan uitstekend in één van de vele winkelcentra, zoals Pasaraya Mall. Loop ook door naar Glodok, één van de grootste Chinatown’s ter wereld. Op de markt bij Jalan Surabaja kijk je gegarandeerd je ogen uit.

In Jakarta neem je de trein en reis je in zo’n drie uur naar de volgende bestemming: Bandung.

Koffie drinken en fietsen in Bandung

Bandung was rond 1920 het centrum van de koloniale Nederlandse regering en groeide uit tot een belangrijk centrum voor onderwijs. Bandung is nog steeds een gezellige studentenstad. Maak een fietstocht door de statige lanen van de koloniale wijken of ontdek de prachtige omgeving met rijstvelden, vulkanen, theeplantages en hotsprings. Ben je een koffielover? Breng dat een bezoekje aan de koffiefabriek Kopi Aroma. In deze fabriek, die zich in het midden in het centrum van Bandung bevindt, wordt nog op traditionele wijze de koffie verwerkt.

Vervolg je reis naar Yogyakarta, dicht langs de bergen, door eindeloze rijstvelden, prachtige landschappen en met een inkijkje in de vele dorpjes die zich langs het spoor bevinden.

Beroemde tempels en shoppen in Yogyakarta

Na ongeveer acht uur kom je aan in Yogyakarta. Hier staan twee hoogtepunten van Indonesië op het programma: het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië, het Prambanan en ’s werelds grootste Boeddhistische monument, de Borobudur. Maar breng ook zeker wat tijd door in Yogyakarta zelf en sla Malioboro straat niet over. In de sfeervolle winkeltjes vind je mooie lokale producten. ’s Avonds veranderen de winkels in eettentjes en eet je er de heerlijkste specialiteiten.

Beklim de Bromo vulkaan bij Surabaya

Op zo’n vijf uur afstand van Yogyakarta ligt Surabaya. In het straatbeeld zie je enorm veel Nederlandse invloeden terug. Eén van de belangrijkste highlights is het House of Sampoerna, één van de bekendste kretekmerken van Indonesië. In dit statige koloniale complex vervaardigen 3500 vrouwen kreteksigaretten op authentieke wijze. Verder staat Oost Java bekend om het Bromo Tengger National Park. Vier uur rijden van Surabaya wacht je een klim – met een adembenemend uitzicht over de Bromo vulkaan als resultaat.

Over Indonesië

De Republiek van Indonesië is de grootste archipel ter wereld en bestaat uit ruim 17.000 grote en kleine tropische eilanden, gelegen tussen de continenten Australië en Azië. Bali, Java, Kalimantan, Papua, Sulawesi, Sumatra en de Molukken zijn de bekendste eilanden van Indonesië. Vanuit Nederland is Indonesië goed bereikbaar. Veel vliegtuigmaatschappijen zoals KLM (via Singapore), Garuda Indonesia (direct op Jakarta), Singapore Airlines (via Singapore) en Cathay Pacific (via Hong Kong) vliegen naar Indonesië.

Meer weten over Java en Indonesië? Bezoek dan de website van Wonderful Indonesia.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.