Amazone cruises

Misschien wel de meest comfortabele manier om de schoonheid van de Amazone te ontdekken: vanaf een cruiseschip. Vanuit Manaus vertrekken diverse schepen om toeristen vanaf het kalme water kennis te laten maken met het immense natuurgebied. Op cruise door het Amazonegebied kom je in aanraking met de overweldigende flora en fauna van Brazilië. Maar wel vanuit de kajuit aan boord van een comfortabel cruiseschip dat van alle faciliteiten is voorzien. Ben je een avontuurlijke reiziger, maar trek je liever niet met een rugzak de jungle in? Dan is deze manier van exploreren van de Amazone wellicht wat voor je. 

Amazone highlights

Het meest aangename van zo’n cruise is natuurlijk het uitzicht op de Amazone zelf. Vanaf het water is de jungle veel toegankelijker en overzichtelijker. En het mysterieuze water is minstens even spectaculair. Enkele highlights van de Amazone cruises:

Encontro das Águas, oftewel ‘de ontmoeting van het water’, waar het zandkleurige water van de Rio Solimões (Amazone) en het zwarte water van de Rio Negro 6 kilometer zij aan zij stromen, zonder met elkaar te vermengen. Dit bijzondere schouwspel wordt veroorzaakt door verschillende watertemperaturen en stroomsnelheden van beide rivieren.

Orinocodolfijn, ook wel de roze rivierdolfijn genoemd. Dit bijzondere dier behoort tot de vier dolfijnsoorten die in de Amazone voorkomen. De grootste rivierdolfijn ter wereld is te herkennen aan de opvallende roze kleur en de kenmerkende snuit. Naast de roze rivierdolfijn is het ook mogelijk om bruinvissen te spotten op de Rio Negro.

Igapós is de naam van de moerasbossen die in het regenseizoen onder water staan. Het water staat in de periode van mei tot en met juli gemiddeld 10 meter hoger dan normaal. Dan kan een cruiseschip dus letterlijk door de jungle varen, langs boomtoppen vol apen, vogels en luiaards.

De Caboclos behoren tot de lokale bevolking van het gebied. Zij leven in paalwoningen op de rivier en de visserij is hun belangrijkste bron van inkomsten. Bij de Caboclos kan je zien hoe het leven in het Amazonegebied eraan toegaat. Natuurlijk kan je hier ook lokale specialiteiten proeven.

Noord-Braziliaanse gastronomie wordt gekenmerkt door veel vis, maar daarnaast groeit de açai bes hier van nature en is men dol op tapioca: een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel.

Verschillende categorieën

Naast de luxe cruisen zijn er natuurlijk cruises te boeken in verschillende prijscategorieën en met verschillende arrangementen. De cruises vanuit Manaus zijn geschikt voor alle leeftijden en de schepen zijn vaak voorzien van airconditioning. Dat maakt de reis bij een gemiddelde temperatuur van 33 graden zeer aangenaam.

Meer informatie over cruisen door de Amazone? Surf naar www.visitbrasil.com.