Ontdek de 5 mooiste nationale parken van Brazilië

Nationale parken van Brazilië

Als je jouw strandvakantie wil combineren met een avontuur midden in de mooiste flora en fauna van Brazilië, dan is een bezoek aan een nationaal park echt een must. Embratur, het Nationaal Verkeersbureau van Brazilië, heeft voor jou de top 5 van mooiste nationale parken samengesteld. Ga mee op ontdekkingstocht langs deze groene parels.

1. Nationaal park Iguaçu (Paraná) – Spectaculaire watervallen

Het Nationaal park Iguaçu heeft een oppervlakte van maar liefst 185.262 hectare en ligt in het zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná, waar de rivieren Paraná en Iguaçu samenvloeien. Nabij het park ligt de op één na grootste stuwdam ter wereld, de Itaipudam. Het park dat op de Unesco Werelderfgoedlijst is beroemd om haar spectaculaire 2.700 meter brede Iguaçuwatervallen op de grens met Argentinië. Er zijn diverse uitkijkpunten boven- en onderaan de waterval en echte avonturiers kunnen met een bootje vlak langs de waterval varen. Het meest indrukwekkende deel is de zogenaamde duivelskeel, een (bijna) cirkelvormige waterval van 80m hoog. Via een pad over het water loop je hiernaartoe, totdat je vlakbij het water staat dat hier met overweldigende kracht naar beneden stort. Rondom deze waterval bevindt zich een subtropisch regenwoud met duizenden plant-en diersoorten.

Via een pad over het water loop je hiernaartoe, totdat je vlakbij het water staat dat hier met overweldigende kracht naar beneden stort.

2. Nationaal park Pantanal Matogrossense (Mato Grosso) – Grootste waterlelies ter wereld

In het westen van Brazilië in de staat Mato Grosso ligt het nationaal park Pantanal Matogrossense. Dit moerasachtig gebied dat vijf keer zo groot is als Nederland kent een waanzinnige diversiteit aan planten, bloemen en dieren. De biodiversiteit is zelfs nog groter dan het Amazonegebied. Kenmerkend voor Pantanal zijn de reusachtige waterlelies: de grootste ter wereld. Ondanks de unieke natuur en verscheidenheid aan flora en fauna is Pantanal niet bekend bij het grote publiek. Grote delen van het nationaal park zijn alleen per boot of te paard bereikbaar, dus hier vind je gegarandeerd rust te midden van de natuur. Natuurliefhebbers kunnen hier piranha’s, vele aapsoorten en de meest exotische vogelsoorten spotten.

3. Jaú nationaal park (Amazone) – Varen tussen krokodillen

Dit moerasachtig gebied gelegen in de staat Amazone heeft een oppervlakte van 22.720 vierkante kilometer en is in 2000 aangemerkt als Werelderfgoed. Het Jaú nationaal park is het grootste bosreservaat van Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door de rivier Rio Negro. Het natuurgebied is per boot te bereiken, waarbij je letterlijk door lianen en mangrove vaart. Kijk niet gek op als je ineens een krokodil langs ziet zwemmen of in de verte een gevlekte jaguar spot. Gelukkig kennen de gidsen dit gebied door en door, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid.

Het natuurgebied is per boot te bereiken, waarbij je letterlijk door lianen en mangrove vaart.

Nationale parken van BraziliëNationaal park Iguaçu – Embratur & NewsLab4

Nationaal park Lençóis Maranhenses (Maranhão) – Woestijn van Brazilië

Iets anders dan het regenwoud of een moerasgebied is het droge, uitgestrekte duingebied van Lençóis Maranhenses. In de enige woestijn van Brazilië dat in het noorden van het land ligt, dichtbij de stad Sao Luiz in de staat Maranhão, zie je kilometers lange witte zandduinen met daartussen het felle blauwe water van de lagunes. Het gebied kun je het beste verkennen met een lokale gids. Vanuit Barreirinhas – de grootste stad in het gebied – kunnen bezoekers met een ferry of boottaxi langs de kust naar Caburé en Atins varen. Sportievelingen kunnen in het park sandboarden en zich met een board van een zandduin af laten glijden. Ook een aanrader: boek een jeeptour door de witte duinen vanaf het stadje Sao Luiz.

5. Nationaal park Chapada Diamantina (Bahia) – Panoramisch hoogtepunt

Het nationaal park Chapada Dimanatina ligt 300 kilometer ten westen van de stad Salvador de Bahia in de staat Bahia. Dit park met ruige uitstraling bestaat uit steile klifformaties afgewisseld met omvangrijke stukken steppeachtig gebied, savanne, Atlantisch regenwoud en grasland met permanente plantengroei. De verschillende landschappen met haar rijke flora en fauna maken dit gebied tot een panoramisch hoogtepunt. Tot de bezienswaardigheden behoren de grotten van Gruta do Lapa Doce en Pratinha, gekenmerkt door het prachtig blauwe water. Bezoek ook zeker de bijzondere Cachoeira do Diabo en de Cachoeira do Roncador watervallen. Rotstekeningen in dit gebied tonen aan dat hier al duizenden jaren geleden mensen leefden.

Meer informatie?

Ga voor meer informatie over Brazilië naar www.visitbrasil.com, of bezoek @visitbrasil op Instagram of op Twitter: www.twitter.com/visitbrasil.

Uitgelichte afbeelding: Nationaal park Chapada Diamantina in de staat Bahia – Embratur & NewsLab

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.