Ontdek Afrikaanse tradities in Braziliaanse iconen: capoeira en samba

Capoeira en samba

In Brazilië staan naast vele monumentale gebouwen, culturele rijkdommen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder twee Braziliaanse iconen: de vechtdans capoeira en de wereldberoemde samba. Wat niet veel mensen weten, is dat deze dans en muziek beide bol staan van de Afrikaanse tradities.

‘De mix van verschillende culturen maakt Brazilië erg aantrekkelijk voor toeristen. Embratur wil haar kennis van de Braziliaanse cultuur delen met toeristen over de hele wereld,’ vertelt Vinícius Lummertz, voorzitter van Embratur – het Nationale Verkeersbureau van Brazilië. ‘Capoeira en samba zijn een belangrijk onderdeel van het Braziliaans cultureel erfgoed. Wie de verhalen achter de muziek en dans kent, kan onze cultuur nog meer waarderen en hiervan genieten.’

Capoeira

Capoeira is een combinatie van muziek, acrobatiek, gevecht en dans. Veel mensen kennen het als de vechtdans, omdat er verschillende bewegingen uit vechtsporten in voorkomen. De dans is een spel tussen twee mensen, waarbij er winnaar noch verliezer is. Het draait om kameraadschap en beweeglijkheid. Het ‘hoofd’ van de roda – een kring van mensen – bepaalt muziek het tempo en type spel. De dansers draaien op een speelse, energieke manier om elkaar heen. De bewegingen vereisen grote lichamelijke behendigheid.

De Afrikaanse slaven die in de 16e eeuw naar Brazilië werden gebracht, gebruikten capoeira als een vorm van culturele en fysieke weerstand.

De oorsprong van capoeira ligt niet in Brazilië, maar in Afrika. De Afrikaanse slaven die in de 16e eeuw naar Brazilië werden gebracht, gebruikten capoeira als een vorm van culturele en fysieke weerstand. De Afrikaanse tradities komen vooral tot uiting in de liederen en muziekinstrumenten die bij de dans gebruikt worden. Tot 1930 was capoeira verboden in Brazilië. Daarna transformeerde het tot een nationale sport. In november 2014 werd capoeira toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Samba

Samba, of voluit ‘Samba de Roda’, is een combinatie van feestelijke muziek, dans en poëzie. Ook deze traditionele muziek en dans is door Afrikaanse slaven in de koloniale tijd naar Brazilië gebracht. Je kunt de Afrikaanse tradities nog steeds horen en zien in de klanken en bewegingen. Daarnaast heeft samba Portugeze invloeden wat is terug te zien in de taal, poëzie en muziekinstrumenten. Samba ontstond in de 17e eeuw in de staat Bahia. Immigranten namen de muziek en dans mee naar steden als Rio de Janeiro, dat nu bekend staat als de hoofdstad van de samba. In 2005 werd samba, als symbool van de Braziliaanse identiteit, officieel erkend UNESCO werelderfgoed.

Bahia – De oorsprong van Capoeira en Samba de Roda

De staat Bahia ligt in het noordoosten van Brazilië. Tijdens de Portugese kolonisatie was Bahia een belangrijk gebied voor de industrie van de suikerplantage. Hierdoor ontstond er een enorme toestroom van mensen, waaronder Afrikaanse slaven die capoeira en samba introduceerden in Bahia.

Capoeira en samba tijdens zonsondergang

De hoofdstad Salvador, met het historische centrum als UNESCO erfgoed, was de eerste hoofdstad van Brazilië van 1549 tot 1763. Het strand Porto da Barra wordt met het kristalheldere water beschouwd als de beste zwemplek in de stad. Als je geluk hebt, ben je toeschouwer van capoeira of samba tijdens de zonsondergang!

Meer informatie?

Ga voor meer informatie naar www.visitbrasil.com.

Instagram: @visitbrasil
Twitter: www.twitter.com/visitbrasil

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.