Online psychologische hulp voor Nederlanders in het buitenland tijdens Corona-epidemie

‘Psycholoog op Afstand’, een samenwerking van 20 Nederlandse psychologen woonachtig in het buitenland, biedt online psychologische hulp voor Nederlanders in het buitenland, vooral nu tijdens de Corona-epidemie.  

Nederlanders die in het buitenland wonen hebben gemiddeld meer psychologische klachten, aldus Niek Rosens (Gz-psycholoog en oprichter van Psycholoog op Afstand). Dit komt onder andere doordat ze hun ‘sociale vangnet’ missen, zich moeten aanpassen aan een nieuwe cultuur en te maken krijgen met nieuwe wet- en regelgevingen. 

Verwarrende regelgevingen, discriminatie of agressieve handhaving

Tijdens de huidige Corona-epidemie staat deze groep nog eens extra onder druk: ze voelen zich nóg verder verwijderd van familie en vrienden in Nederland dan voorheen. Ook krijgt deze groep nu te maken met soms verwarrende regelgevingen in het buitenland, discriminatie of uiterst agressieve handhaving. Als voorbeeld noemt Niek een cliënt woonachtig als ‘expat’ in India. Toen hij boodschappen wilde doen jaagden 2 politieagenten hem zijn huis weer in omdat ze er vanuit gingen dat hij als Europeaan wel besmet zou zijn. Dergelijke ervaringen kunnen zeer traumatiserend zijn en nog jaren doorwerken, aldus Niek. Daarom is het van belang dat deze groep toegang heeft tot passende hulp.

Psycholoog op Afstand

Psycholoog op Afstand is sinds 2015 gespecialiseerd in de ondersteuning van Nederlanders in het buitenland door middel van online therapie, coaching en relatietherapie. De gesprekken vinden plaats via (beveiligd) beeldbellen, chat of mail. Psycholoog op Afstand bestaat uit een team van 20 psychologen, allen Nederlanders, die verspreid over de wereld zitten: van San Francisco, Parijs tot Sydney. Hierdoor kennen zij de uitdagingen die gepaard gaan met het wonen in het buitenland uit eigen hand en vormen mogelijke obstakels als ‘verschillende tijdzones’ geen probleem. 

Moedertaal

Oprichter en Gz-psycholoog Niek Rosens merkte tijdens zijn internationale werkzaamheden dat er onder Nederlanders in het buitenland (zoals expats of emigranten) een behoefte is aan kwalitatieve psychologische hulpverlening in eigen taal. ‘Je praat toch liever in je moedertaal over lastige gedachten of gevoelens’, aldus Niek. Met Psycholoog op Afstand richt Niek zich op deze behoefte: alle psychologen beschikken over kwalificaties en hebben eigenhandig de uitdagingen ervaren van het wonen in het buitenland. Ook is er geen wachtrij en worden de cliënten direct gekoppeld aan een (Nederlandse) psycholoog in hun eigen tijdszone.

Sinds de Corona-epidemie merkt Niek een forse toename van aanmeldingen. Voor veel mensen is dit de spreekwoordelijke druppel geweest, door de quarantaine-maatregelen is er ook een stukje afleiding weggevallen (horeca, collega’s, borrels, et cetera) waardoor klachten zich sneller op de voorgrond presenteren.

Niet helemaal lekker in het vel of ervaar je psychologische problemen in het buitenland? Misschien past deze vorm van therapie bij je, een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos, zodat je kunt ervaren of online therapie wat voor je is. Zie voor meer informatie: psycholoogopafstand.nl

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.