Ongehinderd onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Syrië

Mensenrechtenschendingen in Syrië

Een politieke oplossing in Syrië kan alleen beklijven als deze ook leidt tot gerechtigheid voor de slachtoffers van het conflict. Daarom moet de onafhankelijke onderzoekscommissie naar mensenrechtenschendingen directe en blijvende toegang krijgen tot Syrië.

Dat benadrukte minister Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in een toespraak in de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Volgens hem is er al veel bewijsmateriaal voor schendingen van mensenrechten waaraan het Syrische regime en terroristische organisaties als ISIS en Jabhat al-Nusra zich schuldig maken. Maar dat is volgens Koenders slechts het topje van de ijsberg.

De onderzoekscommissie voor Syrië moet zijn werk ongehinderd kunnen doen om de waarheid te achterhalen, zodat verantwoording kan worden afgelegd voor misdaden die zijn gepleegd. ‘Alleen dan kan er gerechtigheid zijn. Voor straffeloosheid is geen plaats,’ aldus Koenders.

Strafhof

Daarom herhaalde hij de Nederlandse oproep aan de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Syrië door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Koenders: ‘Als er massale wreedheden plaatsvinden, mag de wereld niet lijdzaam toezien. In zulke gevallen zouden de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ervan moeten afzien hun vetorecht te gebruiken, anders worden ze medeplichtig aan het voortduren van het conflict.’

Diplohack

Koenders ontving in Genève ook de uitkomsten van een zogeheten Diplohack. Op die bijeenkomst werd gezocht naar innovatieve manieren om bewijs van mensenrechtenschendingen te verzamelen, te controleren en op een veilige wijze door te geven aan het bureau van de Hoge Commissaris.

De ‘techies’, ondernemers, academici, diplomaten, mensenrechtenactivisten en medewerkers van maatschappelijke en internationale organisaties stelden onder meer voor om een app te ontwerpen waarmee iedereen mensenrechtenschendingen kan melden bij de VN. Ook werd voorgesteld om software te maken die snel kan verifiëren of een foto of video betrouwbaar is.

‘Dit soort creatieve ideeën kunnen ertoe leiden dat de VN de mensenrechtenschendingen sneller en efficiënter in kaart kunnen brengen. Uitkomsten worden betrouwbaarder en medewerkers kunnen meer doen,’ aldus Koenders, die de uitkomsten doorgeeft aan de VN om verder uit te werken.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.