Onderzoek naar uitgavenpatroon en wensen Suikerfeest

Suikerfeest koekjes

Ruim een miljoen Nederlandse moslims vieren vandaag het Suikerfeest. Wordt het tijd om hier meer aandacht aan te besteden? Representatief onderzoek van Motivaction laat zien dat dat best nuttig kan zijn.

Na een maand van vasten en bezinning, was het gisteren en is het vandaag voor ruim een miljoen Nederlandse moslims tijd voor feest. En dat wordt groots aangepakt, blijkt uit representatief onderzoek dat Motivaction jaarlijks uitvoert naar feestdagen in Nederland.

Veel geld uitgeven tijdens Suikerfeest

Moslims geven veel geld uit aan het Suikerfeest en dit is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Er wordt nieuwe kleding gekocht, maar ook worden er cadeautjes aangeschaft. De afgelopen vijf jaar heeft men in het kader van het Suikerfeest, per keer, gemiddeld € 95,80 uitgegeven aan kleding en € 73,50 aan cadeaus voor anderen.

Dat is ook niet gek. Het Suikerfeest wordt vaak met velen gevierd, gemiddeld met ruim 15 anderen. Het gaat voornamelijk om vrienden (46%), ouders (44%), partners (41%), kinderen (36%) en overige familieleden (43%). Het Suikerfeest is vooral een huiselijke aangelegenheid; men viert het thuis (56%) of bij familie (27%) of vrienden (25%). Ook wordt er extra geld uitgegeven aan eten en drinken, gemiddeld € 55,60.

Feestkleding voor Suikerfeest ontbreekt in winkels

Feestkleding voor het Suikerfeest ontbreekt in winkels. Dit biedt veel kansen voor reguliere supermarkten, niet alleen tijdens het Suikerfeest, maar ook in de periode daarvoor, gedurende de Ramadan. Het onderzoek van Motivaction laat zien dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders dan ruim 40% meer uitgeven aan boodschappen. Het aanbod van reguliere supermarkten volstaat volgens ruim de helft van de ondervraagden (52%) niet om in de behoefte te voorzien. Vooral de etnische supermarkten profiteren optimaal van de ramadanmaand en het Suikerfeest.

Ook voor kledingwinkels zijn er kansen op meer omzet. Door extra feestkleding in de winkel te hangen, kunnen zij daarop inspelen, net als met kerst.

Turkse en Marokkaanse Nederlanders willen flexibele invulling feestdagen

Hoewel het Suikerfeest voor moslims een belangrijke gebeurtenis is, is het geen officiële vrije dag in Nederland. Van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt 89% dat werkgevers in ieder geval hun islamitische werknemers een vrije dag moeten geven voor het Suikerfeest. 66% vindt zelfs dat het Suikerfeest een officiële vrije dag moet worden. Als zij het zelf voor het zeggen hadden, dan zouden zij Tweede Paasdag (27%) of Tweede Pinksterdag (16%) inruilen voor het Suikerfeest.

Over het onderzoek

Het jaarlijkse onderzoek van Motivaction naar feestdagen in Nederland wordt sinds 2012 uitgevoerd onder het StemPunt-panel van Motivaction. In totaal hebben 6.362 respondenten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar de vragenlijst volledig beantwoord. Daarnaast is in de periode van een 27 maart tot en met 2 mei aanvullend face-to-face-onderzoek uitgevoerd onder 167 Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Beide onderzoeken zijn representatief op de kenmerken geslacht, leeftijd en opleiding.

Afbeelding: Suikerfeest koekjes @ Anne-Jitske

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.