Onderwateravontuur in Tunesië: 7 te gekke duikspots

Duiken Tunesië

Tunesië heeft niet alleen veel interessants op culturen-gebied en een 1250 km lange kustlijn met mooie stranden, maar de Middellandse Zee zorgt ook voor de beste duikervaringen. Van leren duiken bij goede duikscholen tot spannende wrakduiken op ongekende dieptes. Hierbij zeven te gekke duikspots op een rij in het land waar de zon altijd schijnt.

1. Octopus rif, Djerba

Het Tunesische eiland Djerba heeft uitgestrekte stranden, een helderblauwe zee en maar liefst zes geweldige duiklocaties. Aanraders zijn de Sidi Yati grotten en het populaire Octopus rif waar je uiteraard octopussen en veel papegaaivissen spot. Wrakduiken kan ook; er ligt een aantal Italiaanse schepen voor de kust. Djerba heeft professionele duikscholen die lessen en duiktrips organiseren zoals Djerba Plongee.

2. Takrouna wrak, Hammamet

In de buurt van badplaats Hammamet ligt een aantal verrassende duiklocaties. Beginners gaan naar het niet zo diepe Plage de Sidi Mahrsi. Ervaren duikers kiezen voor het Bouficha wrak of het Takrouna wrak. Het laatste is een Duits schip uit de Tweede Wereldoorlog inclusief een Jeep op het dek dat op ongeveer 22 meter onder de wateroppervlakte ligt. Met een beetje geluk duik je in het gezelschap van nieuwsgierige dolfijnen en grienden!

3. Rotsachtige duiken, Cap Bon

De noordkust van Cap Bon is steil en rotsachtig, de wateren diep. Hier duiken is alleen geschikt voor ervaren duikers. Tijdens een duik krijg je een kleurrijk panorama voorgeschoteld met murenes, tandbaarzen, koralen tot octopussen. Wrakduiken kan ook in de buurt van Cap Bon. Zo ligt de HMS Manchester voor de kust, een 180 meter lang Brits schip dat zonk op 13 augustus 1942. Een droom van veel wrakduikers, duiken wordt er zo nu en dan toegestaan.

4. Archeologische vondsten op de zeebodem, Mahdia

In de buurt van havenstad Mahdia, op zo’n 45 minuten rijden vanaf Monastir, kun je onder water op zoek naar archeologisch interessante locaties en wrakken. Het Subway Diving Center Mahdia geeft duikcursussen en organiseert onder meer nachtduiken en wrakduiken met hun eigen rib-boot. Onder water zie je afwisselend rotsformaties, grotten en veel grote geelstaarten (sérioles in het Frans).

5. Leren duiken, Port el Kantaoui

Een strandvakantie in moderne badplaats Port el Kantaoui is goed te combineren met een dagje duiken. Bij Centre de Plongée d’El Kantaoui in de haven is een duikuitrusting en wetstuit zo geregeld. De duiken in deze omgeving waarbij je veel tandbaarzen ziet, zijn ook geschikt voor beginnende duikers.

6. Tunnelduiken, Tabarka

Vijftien kilometer vanaf de kust bij Tabarka kies je uit 5 verschillende duikstekken. Vooral Tunnels Reef is geweldig, hier kun je verspreid over 500 meter door 20 tunnels zwemmen. Ook de serie onderwatergrotten bij la Grotte a Pigeons is populair voor een plons in het water.

7. Recreatief en wrakduiken, Monastir

Monastir trakteert op maar liefst 20 duiklocaties. Op veel plekken is recreatief duiken mogelijk, met onder water een mix van veelkleurige sponzen, buiswormen, zeeanemonen en krabben. Wrakduiken kan onder meer bij het wrak van de Ribat, 48 meter onder het wateroppervlakte. De laatste is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers met een speciale duikuitrusting. Een aantal duikscholen in Monastir organiseert trips hier naartoe.

Duikles? Dat kan bijvoorbeeld bij  Djerba Plongee of bij het Subway Diving Center Mahdia.

Afbeelding: Will Turner.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.