Ondergronds Centraal-Amerika

Landen en oceanen zijn al verkend door reizigers, maar grotten blijven vaak lang onontdekte stukjes natuur. Jammer en daarom wordt het tijd om ondergronds op ontdekkingsreis te gaan. Een overzicht van de meest interessante grotten van Centraal-Amerika.

Soms moet je één of zelfs meerdere dagen wandelen en klimmen om een grot te bereiken. En eenmaal binnen, bestaat zelfs de kans dat je moet zwemmen of klauteren en af en toe een vleermuis moet ontwijken. Gelukkig heeft Centraal-Amerika ook genoeg grotten waar je zonder enige moeite te doen je kunt verwonderen over prachtige stalactieten en stalagmieten.

Blue Hole in Belize

Duikliefhebbers opgelet. In de Blue Hole in Belize heb je de unieke kans om grotduiken te ervaren. Het is onderdeel van het Belize Barrier Reef Reserve System, ’s werelds op een na grootste Barrier Reef én UNESCO Werelderfgoed. Met een afmeting van 300 meter breed en 120 meter diep is de Blue Hole het grootste natuurlijke gat ter wereld. Naast stalactieten kun je hier kleine zwarte punthaaien en Caribische rifhaaien vinden.

Venado Caves in Costa Rica

In het noorden van Costa Rica, dichtbij het Arenal vulkanisch nationaal park, liggen de miljoenen jaren oude Venado Caves. Bewonder de grotten en loop door gangen en kamers waar Aboriginals vroeger geleefd hebben. Wees gewaarschuwd, want op diverse plekken moet je je bukkend en zelfs tijgerend verplaatsen om ten volle deze indrukwekkende grotten te ondergaan.

Bayano Caves in Panama 

Dichtbij het meer van Bayano in Panama vind je de Bayano Caves. Een multi-avontuurlijke ervaring waar je wandelen en klimmen combineert met kanoën of een boottocht. Grijp hier je kans om kapucijnapen en allerlei tropische vogels te spotten. Baan je door een ondergrondse rivier, zwem en loop onder watervallen door om het einde van de grot te bereiken, waar heldere vijvers je beloning zijn.

Caves of Talgue in Honduras

De Caves of Talgue in Honduras staan bekend als ‘de grotten van de heldere schedels’. Een naam die te danken is aan de manier waarop het licht reflecteert op het calsiet van de skeletresten. Het is een van de weinige grotten in Centraal-Amerika die diende als begraafplaats. Door zijn perfecte staat krijgen onderzoekers en archeologen inzicht in hoe grotbewoners er duizenden jaren geleden leefden.

Pomier Caves in de Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek vind je heel bijzondere grotten, de Pomier Caves. In een serie van 55 grotten bezichtig je een verzameling van afbeeldingen, symbolen en rotstekeningen van de Taíno-indianen, die een goede indruk geven hoe de grotten er vroeger uitzagen. Ontdek ook de verschillende grotkamers met elk hun eigen verhaal, zoals de Bionayel-kamer, waar de Taínos de God van de Regen aanbaden.

Rey Marcos Caves in Guatemala

Ook al zijn de Rey Marcos Caves in Guatemala slechts 20 jaar geleden ontdekt, behoren ze nu al tot een van de belangrijkste spirituele en toeristische attracties van de regio. Het is een hedendaagse traditie om bij het voorbijgaan een wens te doen. Het grottenstelsel loopt tot ruim één kilometer onder de oppervlakte. Tijdens de tour bereik je een punt waar je ook zelf door een ondergrondse rivier moet waden en die in feite voor natuurlijke spa’s zorgt, zoals de Cecilinda Spa.

Ga jij ondergronds in Centraal-Amerika? Bezoek dan www.visitcentroamerica.com voor meer informatie.

Afbeelding: Blue Hole in Belize.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.