Omdat het weer kan: top 10 bezienswaardigheden van Tunesië

Tunesië

Nu het reisadvies voor Tunesië is versoepeld, is het tijd voor een herontdekking van het land van de bijzondere mediterraan-Arabische mix. Van het eilandleven op Djerba, de mooiste medina’s en souks tot sterrenkijken in de Sahara.

1. Djerba, Hammamet en stranden Tunesië

Stranden te kust en te keur in Tunesië, vanwege een bijna 1200 km lange kustlijn. De mooiste vind je op het schiereiland Cap Bon, bij het populaire Hammamet en op het eiland Djerba met de bekende stranden Sidi Mahrez en Seguia. Veel Tunesische stranden zijn lang en breed. Zo telt het strand nabij Nabeul 50 kilometer.

2. Schilderachtig Sidi Bou Said

Pittoresk in het kwadraat, dat is het dorp Sidi Bou Said, op zo’n 20 km rijden vanaf hoofdstad Tunis. Gebouwd bovenop een klif een favoriete uitvalsbasis voor kunstenaars. Een mooi voorbeeld van Tunesische dorpsarchitectuur met witgepleisterde huizen en karakteristieke, blauwe deuren.

3. Steden

Ontdek de interessante Tunesische steden vol cultuur, de medina, souks en heerlijke eettentjes. Van Houmt Souk op het eiland Djerba, Sfax aan de Golf van Gabès, kustplaats Hammamet tot Tunis. Aanraders voor Tunis: de souks waaronder de parfummarkt Souq el Attarine, de Medina van Tunis en het Bardo Museum.

4. Bardo Museum

Een absoluut topmuseum is het Bardo Museum in Le Bardo, een voorstad van de hoofdstad Tunis. Het museum is al sinds 1888 gevestigd in een Middeleeuws paleis dat later dienstdeed als residentie van de Ottomaanse beis (heerser). Hier vergaap je je aan een van ’s werelds belangrijkste Romeinse mozaïekcollecties.

5. Sterren kijken in de Sahara

Ga vanuit Djerba op Sahara-trip en bezoek het westen van de woestijn met zoutmeren of het zuiden om de oases te ontdekken. Met natuurlijk een stop in Matmata, een klein dorp bekend om z’n grotstructuren (troglodieten), waar ooit de Berbers woonden. Een overnachting in de woestijn onder de helderste sterrenhemel is onvergetelijk.

9. Romeinse ruïnes en amfitheater El Djem

Tunesië heeft het grootste aantal Romeinse ruïnes buiten Rome. In onder meer steden als Dougga, Bulla Regia nabij Tabarka en Chemtou liggen prachtige schatten verborgen. Zie de resten van het oude Carthago en mis het 35.000 plekken tellende El Djem amfitheater niet, UNESCO werelderfgoed, daterend uit 238 voor Christus.

10. De Tunesische keuken

Bij een echte Tunesië-ervaring horen de typische gerechten uit de gevarieerde keuken die Turkse, Franse, Italiaanse en Arabische invloeden kent. Natuurlijk de Tunesische couscous en de tomaten- en pepersalade Mechouia met Kobz Tabouna, een typisch Tunesisch brood. Probeer ook Brik, een knapperig bladerdeeg met ei, peterselie, uien en soms vlees. Salades, zoete hapjes, de keus is enorm gevarieerd. Daarnaast komen er enkele goede wijnen uit Tunesië.

Nazomeren in Tunesië

Zowel TUI als Corendon vliegen deze nazomer naar Tunesië. Corendon gaat vanaf 24 september tot en met 29 oktober wekelijks vliegen naar de Tunesische luchthaven Enfidha. Ook met TUI vlieg je op 6, 13 en 20 oktober naar Tunesië, de laatste terugvlucht is op 27 oktober. Vanaf voorjaar 2018 gaan beide organisaties weer verder met de vakantievluchten.

Nazomeren in Tunesië? Bezoek dan voor meer informatie www.discovertunisia.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.