Oerol Festival Terschelling: Een eiland vol verhalen

Oerol Festival
Moeremans & Sons - Pijler van de samenleving - Oerol 2017 © Moon Saris

Vrijheid, rust en ruimte… Dansen bij eb, met je blote voeten in het zand. Jaarlijks in juni staat het Waddeneiland Terschelling tien dagen lang in het teken van muziek, dans en theater tijdens Oerol. Op het festival dat sinds 1982 plaatsvindt, spelen nationale en internationale theatergroepen voorstellingen met het eiland als podium en inspiratiebron.

Geraakt door het verhaal

Theatergroepen uit binnen- en buitenland spelen op Oerol op locaties verspreidt over het eiland. De keuze is ruim, maar voor sommige voorstellingen moet je er vroeg bij zijn wil je een kaartje bemachtigen. Diep geraakt, ontroerd of juist hard lachend komen mensen uit de verschillende voorstellingen.

Dit jaar speelde Via Berlin de voorstelling ‘Breaking the Silence’. Een liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime (www.viaberlin.nl). Over de betekenis van liefde, muziek en vrijheid in een land waar dat niet de bedoeling is. Ook ‘De Onzichtbare Man’ van Orkater blijft niet onbesproken. Beeldend kunstenaar Michiel Voet vertelt een opmerkelijk verhaal over zijn band met de ongrijpbare, illegale vluchteling Karim Ramtani (www.orkater.nl). ‘Indrukwekkend. Ik ben er helemaal stil van’, zegt een festivalbezoeker na afloop van de voorstelling.

Verder werd er lovend gesproken over de voorstelling Halka van de Marokkaanse Groupe Acrobatique de Tanger. Zij verruilden tijdelijk de warme stranden aan de Middellandse Zee voor het Noordzeestrand van Terschelling. Hun circusvoorstelling vol beweging, muziek en dans is een ode aan de traditie en tegelijkertijd een blik vooruit. De acrobaten laten zien hoe bewegen een vorm van gevecht kan zijn voor vrijheid, waarden en overtuigingen.

Eén met het landschap

Voor iedereen is er wel iets moois op het festival. Zoveel verschillende voorstellingen, zoveel verschillende verhalen. Wat alles verbindt, echter, is de natuur: het landschap van het prachtige eiland Terschelling waartegen de voorstellingen zich afspelen.

Locatietheater is een unieke vorm van theater waarin de beleving een samensmelting is van natuur en toneel. Volgens Martine, een vervend bezoeker van Oerol, is dat wat het festival zo bijzonder maakt. Uit haar verhalen blijkt hoe de natuur de leiding neemt over het theater. Zo verscheen er tijdens een voorstelling een zwarte kat op het podium die gedurende de hele voorstelling in een hoekje met een muis zat te spelen die hij gevangen had. ‘Ook kwam er ineens een kudde schapen aanrennen’, zegt Martine. Haar man onderbreekt haar en zegt vertwijfeld: ‘Die schapen hoorden toch in de voorstelling?’ Ze barsten in lachen uit over deze verwarring. ‘Zie je, zegt Martine, dat is toch bijzonder, de natuur en de dieren spelen mee.’

Tijdens de voorstelling Halka op het Groene Strand zaten Martine en haar man plots met hun voeten in het water. ‘We zaten op de voorste rij van de tribune toen er ineens een grote golf over het toneel spoelde. Nog net op tijd redde ik mijn tas die in het zand stond.’ Het was springtij en er stond een stevige wind, waardoor de vloed erg hoog was. ‘Heel bijzonder hoe de acteurs door speelden. De zee werd deel van hun voorstelling’, zegt Martine.

In weer en wind

Ook het weer heeft grote invloed op de beleving van het festival. Gelukkig was het weer dit jaar over het algemeen om over naar huis te schrijven: stralende zon en hoogoplopende temperaturen. In een hemdje en korte broek in de zon krijg je toch een ander gevoel bij een voorstelling dan met een poncho in de regen. Voor zowel acteurs als festivalgangers is het af en toe niet makkelijk. Maar op Oerol lijkt niemand te stoppen, in weer en wind is het feest en wordt er gelachen en gedanst.

Een omhelzing

Typerend voor het Terschellingse Oerol Festival is de sfeer die er hangt onder de bezoekers. Geert, 82 jaar oud, komt al zesentwintig jaar op Oerol en vertelt vol passie over het festival en de mensen die hij ontmoet. ‘Ik werd vanmiddag nog spontaan omhelst op straat’, zegt hij. ‘En dat is wat Oerol voor mij is; een liefdevolle omhelzing. Ik voel warmte.’ Hij vertelt dat het principe van gelijkheid en elkaar accepteren, van elkaars verschillen leren en mensen in hun waarde laten op Oerol, wordt nageleefd. ‘Juist datgene wat wij in onze samenleving vandaag de dag missen’, verzucht hij.

Velen beamen deze open, bijna liefdevolle sfeer op Oerol. Het eiland met zijn bijna 5000 inwoners barst tijdens het festival uit zijn voegen door de hoeveelheid bezoekersaantallen, maar dat is tijdens het festival geen enkel probleem. Deze tijdelijk drukte leidt juist tot grote gezelligheid. In restaurants schuift iedereen bij elkaar aan tafel. Gesprekken tussen totaal onbekenden komen snel op gang, ideeën en ervaringen worden uitgewisseld en geduldig wacht iedereen tot het razend drukke personeel het eten opdient. Irritaties en ongeduld uit het dagelijks leven horen niet thuis op dit festival.

Oerol, een bijzonder geheel

Theater en muziek op straat, op het strand, in de bossen, duinen, in café’s en in restaurants. Op ieder moment en op iedere plaats word je verrast door mooie, grappige en wonderbaarlijke taferelen. Het eilandleven is wat Oerol zo bijzonder maakt. Het samensmelten van mens, natuur en theater. Even weg van het leven van alledag. Even weg van Nederland lijkt het wel. Oerol is een beleving…Tien dagen per jaar een uniek stukje wereld.

Meer weten over de voorstelling ‘Breaking the Silence’ van Via Berlin?. Bezoek dan www.viaberlin.nl. Voor meer informatie over ‘De Onzichtbare Man’ van Orkater, surf naar www.orkater.nl.

Volgend jaar ook naar Oerol? Ga dan snel naar oerol.nl.

Afbeelding:  Moon Saris.

Roos de Boer
Roos de Boer is een bevlogen antropologe die graag leert van de mensen om haar heen. Een eilandmeisje van Terschelling die na het behalen van haar Master in de antropogie de wereld in trok om zich in te zetten voor ontwikkelingswerk en humanitaire hulp. Ze deed onderandere onderzoek in India naar de heilige koe en in Tanzania naar de waarde van koeien in pastorale samenlevingen. Ze werkte in Kameroen voor de Global Medicare Foundation en in Oeganda voor de Diocese of Kigezi en de Tjechse Diaconia. Haar werk richt zich vooral op water projecten en Disaster Management. Door te schrijven deelt ze haar passie en enthousiasme voor de wereld en haar mensen.