#Notinmyname op 20 januari in De Nieuwe Liefde

#NotInMyName

In november schreef studente Bestuurskunde Ouafa Oualhadj in de Volkskrant het artikel: ‘Worsteling – Hoe als moslim je afschuw te uiten? Moet ik accepteren dat een individu verantwoordelijk wordt gehouden voor het corrigeren van stereotypen?’ Op woensdag 20 januari staat haar dilemma centraal in het programma Gewetensvragen: #NotInMyName.

Met de hashtags #notinmyname en #nietmijnislam delen moslims uit de hele wereld boodschappen op sociale media waarin zij publiekelijk afstand nemen van bijvoorbeeld de aanslagen in Parijs. Uit solidariteit haken enkele christenen hier ook op aan met de hashtag #notinmynameeither. De Nederlandse facebookcommunity ‘Niet Mijn Islam’ heeft bijna 28.000 likes. Wat zegt het eigenlijk als mensen zich op deze manier uitspreken? Versterkt het de polarisatie of stelt het ons gerust en kan het bijdragen aan meer eenheid in Nederland? Maar doe je hiermee jezelf en je eigen religieuze identiteit recht, of juist tekort?

Met een interreligieuze blik wordt op 20 januari gekeken naar de gewetensvraag: moet ik publiekelijk afstand nemen van geweld dat in naam van mijn religie wordt gepleegd? Onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt treedt Ouafa Oualhadj met panel en publiek in een openhartig en gestructureerd gesprek om samen te ontdekken welke onderliggende waarden voor haar persoonlijk doorslaggevend zijn.

Panel

Maryam El-Rahmouni – programmamaker & trainer bij Diversion, Bureau voor Maatschappelijke Innovatie. Zij luidde afgelopen jaar de noodklok over de discussie rondom radicalisering. Via burgemeesters, ministeries en media vroeg ze aandacht voor de groeiende groep allochtone jongeren die zich geen onderdeel voelt van de samenleving, en het gevaar dat daarmee gepaard gaat.

Natascha van Weezel – filmmaker en auteur. Ze maakte vanuit haar persoonlijke achtergrond als kleinkind van vier grootouders die de Holocaust doorstonden, de documentaire Elke dag 4 mei, waarin ze zes twintigers sprak over hun omgang met joods-zijn.

Boris van der Ham – voorzitter van het Humanistisch verbond. Hij vraagt in de nationale en internationale politiek nadrukkelijk aandacht voor de vrijheid om te geloven en om niét te geloven. In de recent uitgebrachte Human-documentaire ‘ Onder Ongelovigen’ bezoekt hij ex-moslims die strijden voor een bestaan zonder geloof. “Religie mag nooit een excuus zijn voor haat, vervolging of geweld.”

Meer informatie

Gewetensvragen: #NotInMyName
Datum: woensdag 20 januari 2016
Aanvang: 20.00 uur, Grote Zaal
Toegang: € 10
Meer informatie en kaarten: denieuweliefde.com

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.