Nieuwe geogliefen ontdekt bij Nazcalijnen

Nieuwe geogliefen ontdekt bij Nazcalijnen
Fotocredit: Lineas de Nasca, door Talia Barreda

In Peru zijn onlangs nieuwe geogliefen ontdekt bij Nazcalijnen. Deze 24 nieuw ontdekte geogliefen schijnen maar liefst 200 jaar ouder te zijn dan de oorspronkelijke lijnen van de Nazca.

In deze tekeningen, ontdekt voor de Peruaanse archeologen van het ministerie van Cultuur middels 3D scans door onderzoekers van de Universiteit van Yamagata in Japan, zijn gigantische lama’s, kameelachtigen en vlammen te zien. De nieuwe ontdekking maakt het eeuwenoude Peruviaanse mysterie nog groter.

Nieuwe ontdekkingen

De nieuwe ontdekkingen zijn vanaf de oppervlakte nauwelijks te zien en zijn daarom pas ontdekt toen Japanse onderzoekers 3D-scans van de bodem in een nabijgelegen gebied uitvoerden. De afbeeldingen zijn 5 tot 20 meter groot en de onderzoekers denken dat de lijnen in 400 tot 200 voor Christus zijn gemaakt, wat deze geogliefen ouder maken dan de bekende Nazca lijnen.

‘Al deze geogliefen zijn gemaakt op hellingen van heuvels om ze duidelijker zichtbaar te maken’, aldus de hoofdonderzoeker Masato Sakai. De afbeeldingen zijn net op tijd ontdekt. Volgens Sakai dreigen de afbeeldingen namelijk te worden vernietigd als gevolg van stedelijke uitbreidingen. ‘Het is belangrijk om deze informatie met de bevolking en de overheid te delen om de afbeeldingen te kunnen behouden.’

Nazca lijnen

De Nazca lijnen, tekeningen in de aarde en ook wel geogliefen genoemd, strekken zich uit over 450 km2 in de Peruaanse hoogvlaktes. De tekeningen zijn waarschijnlijk tussen 200 voor Christus en 200 na Christus gemaakt door de Nazca-indianen en tot de dag van vandaag is de reden hiervan een van de grootste mysteries ter wereld. De afbeeldingen bestaan allemaal uit één doorgetrokken lijn en verschillen qua grootte. Samen zijn alle lijnen maar liefst 1500 kilometer lang en vormen geometrische vormen, mensfiguren en dierfiguren. Meest bekend zijn de afbeeldingen van een spin, aap en de kolibrie. Doordat het in dit gebied van Peru zelden waait of regent, zijn de lijnen al die jaren intact gebleven. Het Nazca plateau werd in 1994 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Fotocredit: Lineas de Nasca, door Talia Barreda

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.