Nieuwe foto’s van een ongecontacteerde stam in Brazilië roepen op tot actie

Nieuwe foto's van een ongecontacteerde stam in Brazilië

Onlangs zijn er nieuwe foto’s van een ongecontacteerde stam in Brazilië vrijgegeven door tribale leiders en non-profit organisaties. Deze groep van de Yanomami in een dorpje nabij de grens met Venezuela dreigt te worden weggevaagd door de mijnbouw.

Met de foto’s uiten de stamleiders en organisaties hun bezorgdheid. Mijnwerkers hebben onder meer malaria met zich meegebracht. De voedsel- en watervoorzieningen van de Yanomami zijn met kwik vervuild. Dit leidt allemaal tot een gezondheidscrisis voor de stam.

Verantwoordelijkheid van overheid

Davi Kopenawa Yanomami, sjamaan van de Yanomami en activist: ‘Waar de Yanomami leven en zichzelf van voedsel voorzien, moet beschermd worden. De hele wereld moet weten dat dit het leefgebied van deze stam is. En de overheid moeten respecteren dat de Yanomami hier leven.’

De autoriteiten van Brazilië zijn verantwoordelijk voor het beschermen van het leefgebied van inheemse stammen. Maar de vele bezuinigingen maken het moeilijk. Zonder deze bescherming ziet het ernaar uit dat dit leefgebied van de Yanomami niet tegen onder meer de mijnbouw bestand is. Vermoedelijk zal deze stam verdwijnen.

Ongecontacteerde Yanomami in Brazilië
Luchtfoto van ongecontacteerde indianen in het reservaat van de Yanomami. Er zijn minimaal drie groepen van hen die als ongecontacteerd bekend staan. © Guilherme Gnipper Trevisan/FUNAI/Hutukara.

Organisaties

Stephen Corry, directeur van Survival International: ‘Deze bijzondere foto’s zijn het bewijs van het bestaan van een groep van ongecontacteerde stammen waarvan we het bestaan nog niet kenden. Zij zijn geen woestelingen, maar samenlevingen waarvan hun rechten gerespecteerd mogen worden. Deze stammen zijn perfect in staat om succesvol te leven zonder hulp en ontwikkeling van buitenaf. Toch is het duidelijk dat deze stammen catastrofes meemaken als hun land niet beschermd wordt.’ Onder meer Survival International komt op voor de rechten van deze inheemse stammen en doet er alles aan om hun land van te beschermen. Zodat deze groep van de Yanomami hun toekomst zelf kan bepalen.

Meer weten over deze nieuwe foto’s van deze groep van de Yanomami? Surf dan bijvoorbeeld naar de website van Survival International.

Afbeelding: Ongecontacteerde Yanomami in de Braziliaanse Amazone © Guilherme Gnipper Trevisan/FUNAI/Hutukara.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.