Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia

Amref Flying Doctors

Neelie Kroes bracht onlangs een bezoek aan de Masai in Kenia. Zij zet zich samen met Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in om meisjesbesnijdenis te stoppen.

‘Door meisjes te besnijden ontneem je ze hun toekomst, dat vind ik mensonterend. Voor mij telt ieder kind, ieder meisje,’ zegt Neelie Kroes. ‘Door deze traditie te veranderen en meisjes meer kansen te geven, help je niet alleen een individu, het helpt de hele samenleving vooruit.’

Meisjesbesnijdenis in nomadische stammen

Meisjesbesnijdenis, in de meeste landen bij wet verboden, komt nog veel voor in nomadische stammen en markeert daar de overgang van meisje naar vrouw. Zodra de besnijdenis heeft plaatsgevonden komt hét moment waarop de meisjes – negen tot vijftien jaar oud – uitgehuwelijkt worden. Meisjes die niet worden besneden, maken hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving.

Alternatief

Amref Flying Doctors heeft samen met de Masai in Kenia en Tanzania na jarenlange intensieve samenwerking een alternatief bedacht: onderwijs. De meisjes krijgen workshops over seksualiteit, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Het kleurrijke ritueel waarbij de meisjes prachtig worden aangekleed, worden ingezegend door de stamoudsten en allerlei feestelijkheden ondergaan, is hierbij ongewijzigd gebleven.

Neelie Kroes, lid van het Comité van Aanbeveling van Amref Flying Doctors, woonde zo’n bijzondere ceremonie bij waarbij 500 meisjes op een gezonde manier volwassen worden.

Amref Flying Doctors wil meisjesbesnijdenis voor 2030 uitbannen. Dat is hard nodig, want wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. En elk jaar worden 3.9 miljoen meisjes besneden.

Meer informatie? Surf dan naar www.amref.nl.

Afbeelding: © Joost Bastmeijer.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.