Nederlandse noodhulporganisaties starten hulpactie Mosul

Noodhulp Mosul
Een alliantie van Nederlandse noodhulporganisaties?is begonnen met een grootscheepse hulpactie voor 170.000 Iraakse burgers die het slachtoffer zijn van aanhoudend geweld in en rondom Mosul. Ontheemde gezinnen en mensen die terugkeren naar gebieden die op IS zijn heroverd, krijgen...

Een alliantie van Nederlandse noodhulporganisaties is een grootscheepse hulpactie begonnen voor 170.000 Iraakse burgers. Zij zijn slachtoffer zijn van aanhoudend geweld in en rondom Mosul. Ontheemde gezinnen en mensen die terugkeren naar gebieden die op IS zijn heroverd, krijgen onder andere opvang, medische hulp en toegang tot schoon drinkwater.

De militaire operatie om IS te verdrijven uit Mosul, concentreert zich momenteel op het westelijk deel van de stad. Steeds meer mensen die de stad zijn ontvlucht, zoeken hun toevlucht in kampen voor ontheemden in onder andere Kirkuk.

Situatie is onberekenbaar

‘De situatie in Noord-Irak verandert met de dag en is onberekenbaar. Elke dag zie je nieuwe slachtoffers en nieuwe noden’, zegt Ignacio Arteche, coördinator namens Cordaid. ‘Doordat elke organisatie zijn eigen humanitaire expertise heeft en we bovendien geografisch verspreid in de regio werken, kunnen we snel en zorgvuldig inspringen op wat nodig is. Van inentingen voor kinderen tot psychosociale ondersteuning tot schoon drinkwater en schoon sanitair.’

Noodhulporganisaties

De noodhulporganisaties werken samen in de Dutch Relief Alliance (DRA), met financiering van de Nederlandse overheid. Hieraan doen CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA mee.

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van humanitaire crises. Een samenwerkingsverband tussen 14 Nederlandse NGO’s en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.