Nederlands festival in Miami zet plastic soep nadrukkelijker op de kaart

Plastic soep

Met het Dutch Wave Environmental Festival in Miami vraagt Nederland in de Verenigde Staten aandacht voor de enorme hoeveelheid plastic afval die rond drijft in de wereldzeeën. Samen met Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe roepen ambassadeur in Washington Henne Schuwer en consul-generaal in Miami Nathalie Olijslager op tot actie tegen deze ‘plastic soep’.

Het festival vindt plaats op zaterdag 23 januari bij de ISAF Sailing World Cup en wordt mede georganiseerd door de stad Miami, die zich sterk inzet voor het milieu. In Nederland is het de Week van de Circulaire Economie.

Plastic soep

Plastic afval in zee komt voor een belangrijk deel van zwerfafval, scheepvaart, visserij en strandtoerisme. Olijslager: ‘Ongewild hebben we dit probleem met z’n allen gecreëerd, dus we willen iedereen aansporen bij te dragen aan het oplossen. In Nederland zijn bijvoorbeeld gratis plastic tasjes in de ban gedaan, maar in veel staten hier in de Verenigde Stagen en vele andere landen nog niet. Een groot deel eindigt als zwerfafval op straat en in zee. Daarnaast is het belangrijk dat we plastic niet alleen als afval zien, maar als een grondstof waar we weer nieuwe waardevolle producten van kunnen maken.’ In Nederland gebruikten consumenten vorig jaar ongeveer 3 miljard plastic tasjes.

Dutch Wave Environmental Festival

Festivalbezoekers gaan een poging doen om het Amerikaans record te vestigen voor de langste ketting van gebruikte plastic tasjes. Het wereldrecord is met 40.174 tasjes in handen van Zuid Afrika (2015). Van de ketting wordt een kunstwerk gemaakt. Daarnaast is er onder meer muziek van de Nederlandse DJ Raynor Bruges, workshops kunst en sierraden maken van strandplastic en cartoonactivisme met Gustavo Rodriguez.

Meer informatie?

Voor meer informatie over zwerfafval in zee: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/inhoud/kunststofafval-in-zee-plastic-soep. Voor meer informatie over de Week van de Circulaire Economie: http://www.circulairondernemen.nl/evenementen/de-krachten-gebundeld-week-van-de-circulaire-economie. Meer over Dutch Wave Environmental Festival: www.the-netherlands.org/news/2016/01/dutch-wave-environmental-festival.

Plastic soep

Afbeelding: Dutch Consulate General in Miami.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.