Nederland en Uruguay organiseren wereldwijde homoconferentie: ‘Tolerantie is niet optioneel’

gay tolerance

Nederland en Uruguay organiseren in juli een grote wereldwijde homoconferentie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s). De conferentie vindt 13 tot 15 juli plaats in Montevideo. ‘De verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando legt een kwetsbaarheid bloot die urgent aanpak behoeft. Tolerantie is niet optioneel’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders kondigde de internationale conferentie dinsdag aan vanuit de Dominicaanse Republiek, waar hij tijdens de OAS-top met zijn collega uit Uruguay over het initiatief sprak. De conferentie stellen zij in het teken van tolerantie, ter herdenking van de aanslagen in Orlando. Meer dan 200 overheden en activisten over de hele wereld, onder meer uit Uganda, Vietnam en Tunesië, zijn aanwezig. Minister Koenders zal Nederland vertegenwoordigen in Montevideo.

Internationale voortrekkersrol

‘Nederland vervult internationaal een voortrekkersrol op het gebied van gelijke rechten voor LHBTI’s. De afgrijselijke aanslag in Orlando heeft duidelijk gemaakt dat de acceptatie van LHBTI’s meer dan ooit niet vanzelfsprekend is. In grote delen van de wereld staan hun rechten onder druk. Daarom is actie nu noodzakelijk om de positie van LHBTI’s wereldwijd te verbeteren’, aldus Koenders.

Gezamenlijke coalitie voor gelijke rechten

Nederland en Uruguay willen dat er een gezamenlijke coalitie van landen wordt gevormd om de internationale strijd voor gelijke rechten nog effectiever te voeren. Op de conferentie wordt ook gesproken over de financiële steun aan de LHBTI-beweging. Uruguay was het eerste land in Latijns-Amerika dat het geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht openstelde, en maakt zich ook internationaal hard voor de rechten van LHBTI’s.

De prachtige afbeelding is van ActonLiz op Pixabay.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.