Nationaal Integratiediner 2015: 20.000 mensen hebben de kracht van het verschil geproefd

Nationaal Integratiediner 2015

Op donderdag 8 oktober ving de vijfde editie van het Nationaal Integratiediner aan. Op meer dan 200 locaties in Nederland werd gezamenlijk gegeten door mensen van diverse afkomst. En wij van Wereld van Culturen schoven aan bij Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Het idee van het Nationaal Integratiediner ontstond in 2011 bij schoonmaakorganisatie Asito. Asito heeft medewerkers van meer dan 100 nationaliteiten in dienst. Elke dag weer laten deze verschillende mensen zien dat zij gezamenlijk topprestaties kunnen leveren. Ondanks, of juist dankzij de verschillen? Asito denkt dat laatste.

Aan tafel om te verbinden

Aan het Nationaal Integratiediner nemen vandaag de dag honderden organisaties deel. Op elke tweede donderdag van oktober schuiven vele duizenden Nederlanders en niet-Nederlanders van diverse afkomst bij elkaar aan tafel met als doel meer verbinding te creëren. Want door samen te eten, leer je elkaars cultuur beter kennen en begrijpen. De formule van het Integratiediner luidt dan ook: het verbinden van mensen + het vieren van verschillen = het benutten van kansen. En dat hebben wij van de redactie ondervonden in Utrecht.

Familie

Dat we verbonden worden, schets de warme ontvangst: Taybe, Ümmü, Murvet, Nursen, Perihan, Halime en Gülsen heten de bezoekers van harte welkom. Deze dames van Asito hebben voor het eten gezorgd dat prachtig opgesteld staat aan de lange tafels waar zometeen alle medewerkers van faculteit Diergeneeskunde langs zullen lopen. Taybe: ‘Het belooft echt een leuke avond te worden! Want mensen kunnen met elkaar een andere cultuur verkennen.’

Het vrolijke gezelschap beschouwt zichzelf als familie. ‘We komen elke vrijdag vanuit de verschillende gebouwen waar we schoonmaken in de koffiepauze bij elkaar,’ vertelt Taybe. Hoewel de dames voornamelijk van Turkse komaf zijn en onderling Turks praten tijdens de koffiepauze, schakelen ze over naar het Nederlands als één van hun Marokkaanse collegae hen komt vergezellen. Ümmü vult aan: ‘En één keer per maand eten we hier samen.’ Met enige regelmaat schuiven er medewerkers van de faculteit bij aan, zo laten wij ons vertellen.

Nationaal Integratiediner 2015

Hoopvol

Terwijl na Frans Bauer, Cheb Khalid door de luidsprekers klinkt en de feestgangers hun heupen losgooien op de dansvloer waar DJ Aïscha om vraagt, geeft Elly aan dat ze het echt geweldig vindt. ‘Vooral de sfeer; de mensen kunnen gigantisch trots zijn op wat ze hebben gemaakt!’, laat ze weten. Elly vindt het initiatief echt een illustratie dat het er niet toe doet wat je doet en wat je draagt. ‘Dit soort initiatieven maken me hoopvol,’ laat ze met veel enthousiasme weten. ‘Mooi dat het initiatief steeds groter wordt en zich op zoveel locaties afspeelt. Dat het groeit, geeft aan dat het werkt.’

Eigen groep

Toch sluiten de aanwezigen vaak bij hun bekende groep aan. Jan vindt het gezellig en eens wat nieuws, maar geeft aan dat je toch automatisch bekenden opzoekt. ‘Ik merk dat ik niet zo snel bij onbekenden van een andere afdeling ga staan. Ik ben niet te beroerd om met anderen te gaan praten, maar op zo’n avond zoek je toch mensen op die je even niet hebt gezien om bij te praten.’

Antropologische zintuigen

‘Ik merk dat A) eten inderdaad verbindt, en B) mensen toch eerder hun eigen groepje opzoeken,’ concludeert contributor Robin. ‘Ik kan me wel zo voorstellen dat het eens wat anders is; je proeft bij wijze van een keer wat anders dan boerenkool met worst,’ zegt Robin met een knipoog. ‘Maar echt, al je zintuigen worden geprikkeld! De geuren, de muziek; je ruikt, hoort, voelt en ziet.’ En, zo hebben wij gemerkt, de antropologische zintuigen en nieuwsgierigheid naar andermans komaf worden ook geprikkeld.

Groei van het Nationaal Integratiediner

Sinds de uitnodiging aan alle organisaties om zelf ook een Nationaal Integratiediner te organiseren, groeit het feest ieder jaar aanzienlijk. Deden er in 2011 nog maar 650 mensen mee, in 2014 vierden ruim 16.000 mensen door heel Nederland op meer dan 200 locaties het Nationaal Integratiediner. Afgelopen editie hebben er zo’n 20.000 mensen de kracht van het verschil mogen proeven tijdens het Integratiediner.

Wil jij in 2016 ook een Integratiediner organiseren? Je kunt je diner aanmelden op nationaalintegratiediner.nl.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.