Verlengd: muziektentoonstelling Rhythm and Roots laat bezoekers dansen!

Muziektentoonstelling Rhythm and Roots in Tropenmuseum

Wil jij je heupen nog losgooien of de cape van James Brown bewonderen? Dat kan nog! De muziektentoonstelling Rhythm and Roots in het Tropenmuseum wordt verlengd tot en met 5 maart 2017. De tentoonstelling over de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen brengt iedereen in beweging. Bezoekers gaan letterlijk dansend en fluitend de tentoonstelling door.

Muziektentoonstelling Rhythm and Roots

Veel muziekstijlen die we nu kennen hebben hun roots liggen in Afrika. Rhythm and Roots laat zien hoe genres als blues, rap of afrobeat hieruit zijn voorgekomen. Met een muzikale tijdlijn brengt het Tropenmuseum de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen ten gehore en de ontwikkeling in beeld.

Rhythm and Roots toont iconische objecten, zoals de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. Daarnaast worden muziekinstrumenten uit de eigen collectie afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu. Onder andere soulzangeres Giovanca, rock-‘n-roller Danny Vera en reggae artiest Ziggi Recado vertellen over hun inspiratiebronnen.

Op en neer reizen van muziek

Muziekstijlen vermengen zich voortdurend en passen zich steeds aan. Afrikaanse muziekritmes en klanken reisden in de tijd van de slavernij naar met name Noord- en Zuid-Amerika. Hier ontstonden nieuwe muziekstijlen, waaronder blues en jazz. Met de opkomst van vinyl kwamen deze genres weer in Afrika terecht en inspireerden daar tot stromingen als highlife en jùjú. Tegenwoordig zorgen de nieuwe media er voor dat muziek onbeperkt op en neer kan reizen en overal tot inspiratie kan dienen.

Aan het einde van de tentoonstelling werpt muziekplatform 22tracks – de kenners op het gebied van nieuwe muziek – een blik op de muziek van nu en geven zij voorzichtig hun visie op de toekomst.

Meer weten over Rhythm and Roots? Bezoek dan de site van het Tropenmuseum.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.