Op 5 november aanstaande komen meer dan honderd getalenteerde artiesten samen op Mallorca om op te roepen tot liefde voor elkaar en de ander. In deze tijd van toenemende segregatie, groeiende vluchtelingenstromen en terroristische dreiging is een muzikale boodschap van saamhorigheid hard nodig. De Mallorquinse NGO Mana Cultura biedt Syrische, Afrikaanse en lokale performers een podium om hun kunsten met de eilanders te delen.

Catalunya en haar roep om onafhankelijkheid

Ondanks het feit dat Mallorca voornamelijk te boek staat als zorgeloze vakantiebestemming, een paradijs voor feestende Duitsers en zongenieters, lopen de gemoederen hoog op nu de Spaanse regering het Catalaanse referendum van 1 oktober illegaal heeft verklaard. De Mallorquin delen immers hun taal, hun belangrijkste routes naar het vasteland en een groot deel van hun economie met Catalonia.

Tijdens de zondagse lunch kibbelen de buren hartstochtelijk over de implicaties van de gebeurtenissen voor Spanje, Mallorca en Barcelona. ‘Minister-president Mariano Rajoy had de bevolking gewoon moeten laten stemmen. Dan was er EN geen meerderheid voor onafhankelijkheid geweest EN geen boosheid. Nu zullen zelfs de Catalanen die niet pro-onafhankelijkheid zijn, zich nog bedenken.’ Mijn buurvrouw klinkt bezorgd en gefrustreerd: ‘Ik had een goede jeugdvriendin uit Barcelona, maar nu praat ze niet meer met me. Ze voelt zich niet Spaans, alleen Catalaans. Het is heel pijnlijk voor me.’ 

De nalatenschap van Franco

Het ligt gevoelig,’ zo legt een vriendin uit, terwijl ze nog een glas sangria inschenkt en driftig in haar glas roert. ‘Men vergeet vaak hoe kort geleden Spanje nog een dictatuur was. We hebben gevochten voor onze vrijheden en nu mogen mensen zich opnieuw niet uitspreken. Dit gaat niet alleen over de Catalaanse onahankelijkheid. Dit gaat over vrijheid van meningsuiting.’ Spanje was tot 1975 een dictatuur onder Francisco Franco, die het land met harde hand bestuurde. Zijn nationaal-katholieke regime verbood het Protestantisme, de Catalaanse taal en het sluiten van burgerlijke huwelijken. Andersdenkenden werden vervolgd of erger.

De Mallorquinse bevolking houdt hun adem in. Wat zal er gebeuren met het land dat zich zo snel heeft ontwikkeld na jaren van burgeroorlog en onderdrukking? Zullen bedrijven wegtrekken uit het bruisende Barcelona nu voorman Puigdemont van het Catalaanse pro-onafhankelijkheidsfront de strijd met Spanje aangaat? Willen de Catalanen zich wel echt afscheiden of worden zij overtuigd door propaganda en schijnargumenten? Hoe zal Madrid reageren wanneer Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept? Niemand weet het.

Deze diashow vereist JavaScript.

Multicultureel Mallorca

Wanneer ik naar hoofdstad Palma de Mallorca fiets om flyers uit te delen voor het One World Music Festival, passeer ik minstens tien kebabzaken, drie sushi-restaurants en talloze Afrikaanse kapperssalons. Palma’s bevolking bestaat voor 20% uit niet-westerse migranten uit voornamelijk Noord-Afrika en Latijns-Amerika. Maar inmiddels doen ook Syriërs en Afghanen hun intrede. De multiculturele mix zorgt voor kleurrijke taferelen, een lekkere keuken en mooie muziek, maar onomstotelijk ook voor verdeeldheid. Helaas blijkt de mens zich vaak bedreigd te voelen door dat wat anders is. Hetgeen dat ingaat tegen de status quo – of dit nu de islam, veganisme of spiritualiteit is – roept vaak weerstand op.

Het One World Music Festival

Met One World Music Festival wil Mana Cultura onze verschillen juist vieren. Op 5 november vindt een muzikale manifestatie plaats bij Ca Na Susi, een prachtige locatie op het Mallorquinse platteland. Onder de performers bevinden zich onder andere de Afrikaanse zanger Omar Niang, muzikant Jorge Solano uit de Dominicaanse Republiek en buikdanseres Bibiana Casas. De dag start met een massale yogaklas, waarna doorlopend workshops aangeboden worden op het gebied van meditatie, lachtherapie en permacultuur. Wie zich geroepen voelt met ons de liefde en de muziek te komen vieren op dit prachtige eiland, kan een kaartje kopen via www.oneworldmusic.es.

Meer weten over Molly en Eli? Kijk voor meer informatie over hun muziek en retreats op http://www.soulascensionhealingarts.com/

Bronnen:

Uitgelichte afbeelding: © Mana Cultura.

Foto Molly en Eli © Lady Bouley.

Spaanse vlag tegen protest afscheiding Catalonia, kathedraal van Palma de Mallorca, locatie One World Music Festival en fotografe Lady Bouley aan het werk © Zinzi Zegers.