Museum Volkenkunde wint Museumprijs Zuid-Holland 2014

Museumprijs Zuid-Holland 2014

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam is 20 november de Museumprijs 2014 uitgereikt aan Museum Volkenkunde. De prijs ging naar het Leidse museum omdat ze met de tentoonstelling VERLANGEN NAAR MEKKA – De reis van de pelgrim (sept. 2013-mrt. 2014) er uitstekend in zijn geslaagd het thema ‘Bereik je doelgroep!’ te realiseren.

Museum Volkenkunde heeft op een creatieve manier de specifieke doelgroep ‘Nederlandse moslims’ weten te bereiken. Zo is er een ervaren communicatiemedewerker, die zelf ook de pelgrimstocht heeft ondernomen, aangetrokken met een uitgebreid netwerk in de doelgroep. Moslims is gevraagd of ze hun ‘hadj’ souvenirs, die heel belangrijk zijn voor de thuisblijvers, voorzien van een persoonlijk verhaal aan het museum wilden uitlenen voor de duur van de tentoonstelling. En er zijn speciale arrangementen ontwikkeld voor bijvoorbeeld ouderen en minder ervaren museumbezoekers, die met bussen van en naar het museum werden vervoerd.

You Tube

Een mooi voorbeeld is ook de inzet van de jonge Marokkaan Salaheddine, een filmmaker, actief op You Tube, met informatieve en humoristische filmpjes die volop bekeken worden door de Marokkaanse gemeenschap. Voor de verspreiding van promotioneel drukwerk is samengewerkt met bureau Turkmarketing. Dit bureau beschikt over een enorm netwerk in Nederland en Vlaanderen waar ze festivals, beurzen en islamitische ondernemers van promotioneel drukwerk voorzien.

De tentoonstelling is voorbij; aandacht voor de pelgrimstocht naar Mekka blijft. In het museum wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van een vaste tentoonstelling over dit onderwerp in de galerij van de Azië-zaal.

Andere genomineerden

De andere gegadigden voor de Museumprijs Zuid-Holland 2014 waren Museum Boerhaave in Leiden en het Onderwijsmuseum in Dordrecht. De Museumprijs wordt om het jaar uitgereikt door de Vereniging voor Musea in Zuid-Holland (VMZH) aan een museum dat een innovatief, creatief en navolgbaar project heeft gerealiseerd binnen een thema. Aan de prijs is een geldbedrag van € 4000,- verbonden.

Meer weten over de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka – De reis van de pelgrim? Bekijk dan hier ons artikel over de tentoonstelling.

Afbeelding: Tentoonstellingszaal met uitgeleende souvenirs in VERLANGEN NAAR MEKKA (2013-2014), Museum Volkenkunde, Leiden, van Museum Volkenkunde

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.