Mundial: een werelds festival!

Line up Festival Mundial 2016

Zondagavond waren ze op het station nog te horen, de bastonen van de muziek. Wachtend op de trein naar huis konden we zo nog een klein beetje nagenieten van het prachtige Festival Mundial waar we het hele weekend waren geweest. Door een gezellige sfeer, mooie muziek en lekker eten kijken we terug op een geslaagd festival, waar diversiteit het sleutelwoord was. In dit artikel een blik op twee dingen waar wij altijd gelukkig van worden: muziek en eten.

Wereldse muziek

Voordat we naar Mundial kwamen, wisten we niet goed wat we konden verwachten. We hadden op de website al wat beluisterd en dat klonk veelbelovend, maar het merendeel van de bands kenden we niet. We waren ontzettend benieuwd geworden naar de liveoptredens en dat werd een aangename verrassing. Van de podia buiten tot de kleinere overdekte venues en van de grote koepelhal tot de kleine caravan die omgetoverd was tot podium, we hebben overal een kijkje genomen en overal was het feest.

De artiesten kwamen van over de hele wereld naar Tilburg: uit Mexico, Italië, Libanon, Groenland, Duitsland, Marokko, Mali en Australië, om er maar een paar te noemen. Op zaterdag zagen we onder andere het enthousiaste Catching Cultures orkest met hun prachtige opvoering, de energieke Jack Parow, die zelfs het publiek in sprong en Broederliefde die het dak eraf blies met hun opzwepende beats. En Shantel, die iedereen meekreeg met het bekende disko partizani!

Op zondag was het niet anders: Mundial had ook op die dag een mooie verzameling artiesten bij elkaar gekregen. We dansten op de Jamaicaanse geluiden van Christopher Martin en lieten ons verrassen door Selah Sue, die een huiskamersfeer wist te creëren in een enorme betonnen industriehal. We rockten mee met Aziatische mannen van Hanggai en genoten van de Ghanees-Hongaarse combinatie RedRed. Daarnaast konden we luisteren naar de Russische avonturen van Jelle Brandt Corstius of chillen op het reggae eiland. We hebben gehoord wat de wereld muzikaal te bieden heeft en dat is fantastisch. Het is een van de redenen waarom we zo van Mundial zijn gaan houden.

Werelds eten

Al dat dansen, zingen en genieten maakt natuurlijk hongerig! Gelukkig hoefden we ons daar op Mundial geen zorgen over te maken. Overal op het terrein stonden kleurrijke foodtrucks om iedereen van het lekkerste eten te voorzien. Er was voor ieder wat wils: van Surinaamse roti van Faya Lobi en Nederlandse poffertjes van Arie Bombarie Wereldpannenkoek aan de ene kant van de Smederijtuin tot Indiase samosa’s van Bollyfoods, gefrituurde inktvisringen van Bakboord en smakelijke vegetarische balletjes van VEGA met BALLEN aan de andere kant.

Naast het parkpodium stonden mensen bovendien in de rij voor heerlijke tosti’s, pizza’s, oerburgers en de altijd populaire puntzak met friet. Ook de Aziatische keuken viel goed in de smaak. Aan de daarvoor bestemde tafels zaten en stonden veel mensen te genieten van loempia’s, nasi en ander lekkers. De wafelkraam leek ook goede zaken te doen, wat ze waarschijnlijk mede te danken hadden aan de heerlijke geur die je al van een afstandje tegemoetkwam. De ijsjeskraam deed helaas minder goede zaken door het weer: toen we de ijsjongens op zaterdag aan het eind van de middag spraken hadden ze nog maar twee ijsjes verkocht!

Het weer weerhield mensen er echter niet van af te reizen naar tropische oorden door heerlijke drankjes uit kokosnoten te drinken. Al met al kon er ook wat eten betreft kennis gemaakt worden met de hele wereld. Wij hebben volop genoten van al dat lekkers en kunnen ook hierover zeggen: goed gedaan Mundial!

Co-auteur: Robin de Bont I Foto’s: Anne-Jitske van Daalen

Laura van Heun
Laura heeft een passie voor alles wat 'anders' is en deelt graag haar kennis en inzichten met anderen. Tijdens haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies heeft ze onderzoek gedaan in Ghana en Suriname. Daarna heeft ze ruim 2.5 jaar in Suriname gewoond en gewerkt, in de toerisme sector en als allround (project) management consultant. Inmiddels is Laura terug in Nederland en werkt ze als veranderkundige in de publieke sector, ook in dit werk staat cultuur weer centraal. Daarnaast blijft ze schrijven over wat haar opvalt en bezig houdt. Bezoek haar blog op lauravanheun.wordpress.com.