Morgenstervlag leidt opnieuw tot ophef

Morgenstervlag

In oktober vorig jaar leidde de Morgenstervlag, de nationale vlag van de Papoeabevolking, op het Malieveld tot ophef in de zogeheten Zwarte Pieten demonstratie. Nu is het opnieuw raak. Het Comité Nederlandse Veteranendag, dat wordt ondersteund door het Ministerie van Defensie1, verbiedt het tonen van de Morgenstervlag tijdens het defilé aanstaande zaterdag in Den Haag. Nieuw-Guinea veteranen zijn verbijsterd en vragen Minister Hennis om opheldering.

Met het verbieden van de Morgenster, de nationale vlag ooit ingesteld voor Nederlands Nieuw-Guinea, lijkt zowel Minister Hennis (Minister van Defensie) als het Comité Nederlandse Veteranendag op ongepaste wijze gehoor te geven aan de wens van Indonesië: één republiek, inclusief het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het hijsen van de Morgenster in Nederlands Nieuw-Guinea is voor de Papoeabevolking sinds de jaren ’60, direct na het vertrek van de Nederlandse militairen, door de Indonesische overheid verboden.

Veel onduidelijkheid
Wie het verbod precies heeft opgelegd en op basis van welke gronden is vooralsnog onduidelijk. De heer J. Rijken, projectleider Nederlandse Veteranendag, geeft aan dat hij op verzoek van Minister Rutte heeft ingestemd met het verbod2. De heer Rijken heeft op zijn beurt het bestuur van de VNNGM (de Vereniging van Nederlands Nieuw-Guinea Militairen) met de rug tegen de muur gezet door mee te gaan in het verbod om de Morgenstervlag niet mee te dragen in het defilé. Waar Rijken mee gedreigd heeft is eveneens onduidelijk; men vermoedt met uitsluiting van de Nieuw-Guinea veteranen tijdens de Veteranendag.

Indonesische heerschappij tot in Den Haag voelbaar
Voor diegenen die in het Papoea Vrijwilligers Korps aan Nederlandse zijde meevochten tegen de Indonesische infiltranten, is het verbod opnieuw een mentale tegenslag. De macht van het Indonesische leger is dan voor hen tot in Den Haag voelbaar. “Den Haag” is ogenschijnlijk bezorgd over de voortdurende schending van mensenrechten in West Papoea, maar stelt zich onderdanig op aan Indonesië als het om een dergelijk verzoek gaat de Morgenstervlag te verbieden.

[tabs ]

[tab title=”Over de Nederlandse Veteranendag”]

Op zaterdag 28 juni viert Nederland de tiende editie van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de Nederlandse regering en vanaf 2006 verheven tot nationaal evenement. De dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staat.

[/tab]

[/tabs]

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.