Modern Azië in the picture tijdens de 11de editie van het CinemAsia Film Festival

Monster Hunt - Cinemasia Film Festival 2018

Van 6 tot 11 maart neemt CinemAsia je mee naar het Azië van nu. De ruim 30, compleet verschillende films, van blockbusters, art-house films tot documentaires laten je reizen door het moderne Azië. Met deze editie de jonge Aziatische generatie als thematische rode draad.

Modern Azië

Het festival neemt het publiek dit jaar mee op genuanceerde reis door het moderne Azië en brengt een nieuwe, opkomende, succesvolle generatie filmmakers en acteertalent onder het voetlicht. Met hun creativiteit en hun authentieke interpretatie van dit complexe continent weten zij door middel van film het moderne Azië voor het publiek te ontsluiten.

Indonesië focus

Vanwege de indrukwekkende comeback van de Indonesische film, is dit jaar Indonesië gekozen als landen-focus. Daarom films als ‘Kartini’ (Hanung BRAMANTYO, 2017). Een prachtige epos over het leven van Kartini, een vrouw die in de 19de eeuw in Nederlands-Indië opkwam voor de rechten van vrouwen en educatie. Naast deze kaskraker staat ook de film ‘The Seen and Unseen’ (Kamila ANDINI, 2017) op het programma die met zijn wonderschone beeldtaal iedereen weet te betoveren. Kamila Andini geniet de naam de meest talentvolle vrouwelijke Indonesische filmmaker te zijn.

In het kader van de focus op Indonesië is de internationaal befaamde regisseur Joko Anwar bij CinemAsia Film Festival 2018 te gast met zijn pakkende film ‘Satan’s Slaves’ (2017). Naast de Q&A na de vertoning van zijn film geeft Anwar ook een publieke Masterclass over zijn ervaringen als filmmaker in Indonesië en geeft hij een kijkje in de keuken van de genrefilms.

De Competitie Jury

Regisseur Joko Anwar is daarnaast ook één van de drie leden van de Competitie Jury van het festival, samen met Martin Koolhoven (regisseur & scenarioschrijver) en Vanja Kaludjercic (Programmeur IFFR Talks & Masterclasses). Op zondag 11 maart maakt de jury de winnaars bekend binnen de categorieën Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur/Beste Actrice.

Internationale gasten & internationale première

Naast Joko Anwar verwelkomt het festival nog meer Aziatische regisseurs. Waaronder Akio Fujimoto. Fujimoto’s film ‘Passage of Life’ heeft tijdens het CinemAsia Film Festival 2018 zijn internationale première. Fujimoto maakt een aangrijpende film met een prachtige beeldtaal over het “migrant zijn”. Een onderwerp dat zowel actueel als universeel is. De film vertelt het verhaal van een Birmese familie dat asiel zoekt in Japan. Als de situatie in Japan niet meer te houden is, keert de moeder met haar twee zoons terug naar Birma. De twee zoons vinden dat zij Japans zijn. Terug in Birma, hun “vaderland” doorleven zij een destructieve culturele schok. Deze film won meerdere prestigieuze prijzen.

Speciale aandacht voor de jonge LHBT community

CinemAsia geeft ook nog eens dit jaar specifiek aandacht aan de Nederlands-Aziatische LHBT community. Dit jaar zal het festival een specifiek programma voor jonge mensen en hun ouders samenstellen voor dialoog rondom delicate en vaak taboe belegde thema’s.

CinemAsia 2018 vindt plaats in Kriterion & Rialto in Amsterdam. Ticket kopen of meer informatie? Surf naar cinemasia.nl.

Afbeelding: shot uit Monster Hunt 2 (China 2018) van Raman HUI met Tony LEUNG Chiu-wai, BAI Baihe, JING Boran, Tony YANG, LI Yuchun. De film die deze elfde editie van CinemAsia opent.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.