Mode en hiphop in Tropenmuseum

Weekend of Global Cultures
MAFB x Tropenmuseum - Fashion Fest 2016 © Les Adu

Dit weekend, op 9 en 10 december, vindt in het Tropenmuseum het evenement Weekend of Global Cultures plaats. Vernieuwende ontwikkelingen in populaire cultuur en haar weerslag op de wereld staan centraal. Hoe beïnvloeden hiphop, cultureel erfgoed, mode en identiteit ons idee van burgerschap, en vice versa? Kunstenaars, academici, activisten en smaakmakers presenteren een scala aan perspectieven, optredens en nieuwe werken tijdens drie programma’s: fashion fest, Diasporic Fashion en Hiphop Museum.

Modeshow

Zaterdagmiddag start het programma met de finale van de modewedstrijd fashion fest, een co-creatie tussen MAFB, Research Center for Material Culture en Tropenmuseum. Op de catwalk in de monumentale Lichthal van het museum verschijnen van 64 ambitieuze modetalenten nieuwe ontwerpen. Deze zijn geïnspireerd op de collecties van het Tropenmuseum en de tentoonstelling Fashion Cities Africa. Ze herinterpreteren daarbij iconische objecten uit de museumcollectie, zoals een Marokkaanse kaftan en een kralenketting van de Keniaanse Masaï. De modeshow wordt gehost door Jean Paul Paula, bekend als stylist en jurylid van Holland’s Next Top Model. Onder andere Robbie Baauw (eigenaar The Movement Models) en Sherida Carroll-Augustin (creative director ST. Studio en Olcay Gulsen Collection) nemen plaats in de jury.

’s Avonds gaan modeontwerper Grace W. Bonner, stylist Majid Karrouch en moderator Anoma Whittaker tijdens het programma Diasporic Fashion in gesprek over mode, inclusiviteit, gender en activisme. In 2016 won Grace de felbegeerde Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) prijs voor haar innovatieve interpretatie van gender in mode.

Hiphop & activisme

Hiphop blijft terrein winnen als wereldwijde popcultuur. Maar welke veranderingen brengt deze invloed teweeg in onze samenleving? En hoe belangrijk is hiphop als platform voor activisme in Nederland en daarbuiten? Vragen zoals deze staan centraal tijdens het Hiphop Museum. Gesprekken over de relatie tussen hiphop, burgerschap, erfgoed en activisme worden afgewisseld met optredens en reflecties op de collectie van het museum. Greg Tate, de ‘godfather van hiphopjournalistiek’ uit de VS is als eregast aanwezig.

Ook modeontwerpers Gee Schmidt (Patta) en Stephane Ashpool (Pigalle), spoken word-artiest Mariana Hirschfeld en rapper/schrijver Massih Hutak (Parool) verzorgen presentaties en optredens. Naast luisteren is er ook genoeg te doen: bezoek de pop-up expo Collecting Hip Hop, neem deel aan de ‘DJ Workshop for Women’ of aan een activistisch fotoproject voor een racisme-vrije samenleving.

Meer weten? Surf naar tropenmuseum.nl.

Afbeelding: © Kirsten van Santen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.