Mocro? – Coolness en Nederlands burgerschap in Tropenmuseum

Mocro Tropenmuseum

Op donderdag 6 april organiseert het Tropenmuseum het evenement Mocro? – Coolness en Nederlands burgerschap. Het Tropenmuseum zoomt met dit evenement in op hoe een nieuwe generatie rappers, kunstenaars, activisten en tastemakers de Marokkaanse, Islamitisch-Nederlandse identiteit vormgeeft en uitdraagt. Met sprekers uit zowel de wetenschap als de populaire cultuur – zoals rappers Sjaak en Ome Omar – komen onderwerpen als culturele identiteit en creativiteit aan bod. 

Een nieuwe generatie

Het woord mocro werd in de straattaal van de jaren ‘90 geïntroduceerd. Twee decennia later is het verkorte woord voor Marokkaan ingeburgerd in de Nederlandse taal en wordt het zelfs gebruikt door de landelijk media. Toch heeft de betekenis van mocro langzaam maar zeker een beladen reputatie gekregen.

Mocro brengt een combinatie van coolness, culturele identiteit en creativiteit samen en representeert een steeds groter wordende invloed van een nieuwe generatie Marokkaanse Nederlanders. Maar in hoeverre draagt het bij aan enige vorm van agency van een nieuwe generatie? Wat is de invloed van de Marokkaanse identiteit op de populaire cultuur in Nederland? Deze vragen en meer komen aan het licht op 6 april in talks van onder meer filosoof en feminist Khadija Al Mourabit, rappers Sjaak en Ome Omar, journalist Fatima Warsame en Souf Kinani, managing editor bij muzieksite Noisey.

Evenementenreeks Wie zijn Wij

Mocro? wordt georganiseerd in de context van Wie zijn Wij, een serie evenementen over Nederlands Burgerschap. Wat betekent het om Nederlander te zijn en wie bepaalt dat? Sinds 11 september 2001 is de discussie over wie wij zijn, multiculturaliteit en de toekomst van Nederland in een globaliserende wereld urgenter geworden en gepolariseerd. In deze discussie staat de vraag ‘wie zijn wij?’ centraal. Door de deuren te openen voor nieuwe publieken, makers en perspectieven, herziet het Tropenmuseum haar eigen koloniale geschiedenis, collectie en toekomst.

Meer weten? Bezoek dan de site van het Tropenmuseum.

Afbeelding: Mocro – Abderrahmane – © Sharon Jane D.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.