MIX IT! Mode, stijl en instagram

Said Mahrouf

Op zondag 18 maart staat het Tropenmuseum in het teken van mode, stijl en instagram. Journalist Mouna Belgrini  beschrijft Marokko als een spons. ‘We absorberen invloeden uit Europa, de Arabische wereld en Afrika, zonder onze eigenheid te verliezen. Je kunt zelf kiezen met welke cultuur jij je identificeert en laat dit zien door je manier van kleden.’ En binnen Marokko is Casablanca het Mekka van de mix. Ontwerpers en dragers weten uiteenlopende stijlen naadloos met elkaar te combineren: modern/traditioneel, man/vrouw en Afrikaans/Westers. Maar hoe mix je mode op respectvolle wijze, met waardering voor een cultuur die anders dan die van jou?

De Marokkaanse identiteit?

Malika Ouacha is cultureel antropoloog, consultant en onderzoeker op het gebied van gender en seksualiteit in de Amazigh cultuur en de multireligieuze beschaving in Noord-Afrika. In haar lezing spreekt ze over de shift van de Marokkaanse identiteit in Marokko, Casablanca en hoe dit wereldwijd doorwerkt in bijvoorbeeld mode en via social media. Bestaat er überhaupt wel een Marokkaanse identiteit? En hoe kun je deze herkennen?

Instagram workshop

Wat is de rol van social media op wereldwijde modetrends? Joseph Ouechen gaat hier op in tijdens een instagram workshop. Ouechen is geboren in de sloppenwijken van Casablanca maar ondanks zijn onfortuinlijks start ontbrak het hem niet aan een tomeloos optimisme. Op zijn negentiende kreeg hij een camera en vanaf dat moment ontwikkelde hij een liefde voor fashion en streetstyle fotografie. Dit mondt in 2007 uit in zijn eigen blog YOU ARE THE STYLE. Hij wordt in Marokko gezien als een pionier in de streetstyle fotografie en heeft samengewerkt met grote merken zoals Huawei.

Programma Mix it!

In de door Mina Abouzahra ingerichte lichthal geeft Malika Ouacha een lezing waarin ze ‘mixen’ en de Marokkaanse identiteit wereldwijd centraal zet. Modeontwerper Said Mahrouf, die bekend staat om zijn minimalistische en vrouwelijke designs, gaat in gesprek met het publiek over zijn high fahion ontwerpen. Met een live performance van SHAKUAR. SHAKUAR verbindt live elektronica met traditionele instrumenten en betoverende vocals. Instagrammer Joseph Ouechen geeft een workshop en leert je de kneepjes van het vak.

Mix it! en ga 18 maart naar het Tropenmuseum! Voor meer informatie, bezoek www.tropenmuseum.nl.

Afbeelding: werk van Said Mahrouf.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.