Minister Koenders heeft brede mensenrechtendialoog gevoerd met China

Mensenrechtendialoog

Nederland en China hebben recent een brede mensenrechtendialoog gevoerd. Tijdens het tweedaagse overleg in Den Haag en Amsterdam werd open en kritisch gesproken over de situatie in beide landen. ‘De brede relatie die Nederland en China hebben, biedt de mogelijkheid om uitgebreid en openhartig over dit soort onderwerpen te spreken’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders sprak tijdens zijn bezoek aan Peking in juni uitgebreid over mensenrechten met zijn ambtgenoot Wang Yi en bracht ook de mensenrechtenconsultaties op. Wang Yi gaf toen aan dat China ervoor open stond om het volgende overleg binnen enkele maanden te houden. ‘De laatste mensenrechtenconsultaties tussen Nederland en China dateerden van december 2013, dus het was hoog tijd voor een vervolg’, aldus de minister.

De Chinese delegatie onder leiding van de speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten, met afgevaardigden van de Communistische Partij, het Volkscongres en het ministerie van Openbare Veiligheid, was begin oktober in Nederland. De delegaties spraken af om ook in de toekomst weer met elkaar om tafel te gaan. Het is de bedoeling dat de volgende ronde mensenrechtenconsultaties in China plaatsvindt.

Vanzelfsprekend zal ook tijdens het staatsbezoek, dat eind oktober plaatsvindt, aandacht worden besteed aan de mensenrechtensituatie in China. Minister Koenders begeleidt het Koninklijk Paar tijdens het staatsbezoek en zal tevens een brede handelsmissie leiden.

Afbeelding: ‘People’ van Ernie op Flickr, Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.