Minister Asscher start campagne tegen gedwongen huwelijken

gedwongen huwelijken

Jaarlijks zijn honderden mensen in ons land het slachtoffer van gedwongen huwelijken. Vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar met een niet westerse achtergrond zijn kwetsbaar voor uithuwelijking. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte 11 mei een campagne om jongeren te helpen die slachtoffer zijn of dreigen te worden van huwelijksdwang.

Dat maakte de minister vanavond bekend in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. De campagne wordt, gezien de leeftijd van de doelgroep, online gevoerd en via banners en een filmpje op de website www.trouwentegenjewil.nl. Op deze website kunnen mensen die tegen hun zin moeten trouwen met bijvoorbeeld een bekende van de familie in het land van herkomst terecht voor informatie, hulp en advies . Ook iedereen die zich zorgen maakt over mogelijke uithuwelijking van een familielid of kennis kan via de website in contact komen met hulpinstanties of chatten met professionele hulpverleners.

Fundamenteel recht

Minister Asscher: ‘Een van de belangrijkste waarden van ons land is het fundamentele recht om zelf te beslissen van wie je houdt en met wie je trouwt. Ook cultuur, religie of traditie is nooit een argument om iemand tot een huwelijk te dwingen of om zijn of haar vrijheid op welke manier dan ook in te perken.’

Campagnes voor mentaliteitsverandering

Vorig jaar maakte het kabinet bekend tot en met 2017 jaarlijks een miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en de acceptatie van homoseksualiteit. Zo zijn 160 vrijwilligers opgeleid en ingezet om in de eigen gemeenschappen en daarbuiten taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Ook komt er een social mediacampagne met verhalen van mensen die opstaan in hun gemeenschap om een mentaliteitsverandering op gang te brengen.

Huwelijksdwang komt naar schatting honderden keren per jaar voor in Nederland. Exacte cijfers zijn moeilijk te noemen omdat het probleem zich vaak in gesloten gemeenschappen afspeelt.

Wat vind jij?

Hoe sta jij hierin? Respecteren van andere culturele waarden, hoezeer ze ook tegen die van jou instrijken, of dienen deze culturele waarden naar de waarden en normen van het bestemmingsland aangepast te worden?

Afbeelding op homepage: Single layer veil of the bride a white satin soft net van Mathilda Samuelsson op Flickr onder Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.