Mini-expositie ‘Geknipt voor de Vijand’ in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Geknipt voor de vijand

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is nog tot en met 31 maart de mini-expositie Geknipt voor de Vijand – ‘moffenmeiden’ door de ogen van de omstanders te bezichtigen.

Een gejuich van een massa mensen in mei 1945 op de straten, terwijl de lokken van vrouwen die een relatie met de bezetter hadden op de stoep vielen. Wat ging er in de hoofden van deze juichende mensen om? Uit een veertigtal verhalen die de basis vormen voor deze expositie, blijkt dat zij zich vaker machteloos voelden dan dat zij ervan genoten. Moffenmeiden werden niet alleen gezien als hoeren, maar ook als landverraders.

Relatie met de vijand

Maar hoe slecht waren deze moffenmeiden eigenlijk? Soms ging het om regelrechte samenwerkingsverbanden. Maar andere vrouwen hadden een relatie met de bezetter om de familie eten te geven. Weer anderen om te spioneren. En ook zij werden na de bezetting kaalgeschoren. Waarom was dat? De expositie roept dan ook vragen op over de rol van de omstander.

Veertig verhalen

De expositie is een initiatief van de Utrechtse historica en journaliste Rianne Oosterom. De afgelopen drie jaar verzamelde zij bijna veertig verhalen van mensen die – soms tegen wil en dank – toeschouwer waren van dit fenomeen. Het volksgericht tegen ‘moffenmeiden’ bleek bij deze ooggetuigen vaak diepe sporen te hebben nagelaten. Het leerde hen iets over hoe de psyche van mens werkt.

Nog steeds actueel

Het Nederlands Volksbuurtmuseum besloot aan deze verhalen een podium te geven. Het thema ‘volksgericht’ is namelijk nog steeds relevant: volkswoede en massahysterie ontstaan tegenwoordig snel in de digitale omgeving en daarbuiten. De dilemma’s van omstanders zeventig jaar geleden zijn nog steeds actueel. Want wie is verantwoordelijk als iemand wordt belaagd? Doen we mee, verzetten we ons, of houden we ons gedeisd?

Geknipt voor de vijand

De expositie ‘Geknipt voor de vijand’ is een productie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. Tot en met 31 maart 2017 is de tentoonstelling te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 op Wylerbaan 4 in Groesbeek. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.gekniptvoordevijand.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.