Minder geld naar makers clusterbommen

15 mei 2008. Den Haag. 15 mei 2008. Den Haag. Openingswoord van Miriam Struyk van IKV Pax Christie bij start van de actie IKV Pax Christie op het Plein tegen gebruik en productie van clusterbommen. ' Bombardeer de clusterbom tot ongewenst afval' . Van 19 tot 30 mei 2008 vindt in Dublin de slotconferentie van het internationale proces tegen clustermunitie plaats. Nederland pleit voor uitzonderingen op het verbod van bepaalde typen clustermunitie. IKV Pax Christie roept kamerleden op te pleiten voor een verdrag zonder uitzonderingen. Vier kamerleden zijn aanwezig bij de start van de actie. Kamerleden werd gevraagd clustermunitie op te rapen waartussen ook blindgangers. Op moment van oprapen blindganger werd via boxen geluid van ontploffende bom gehoord. Aanwezige kamerleden waren Angelien Eijsink (PvdA), Raymond Knops (CDA),Krista van Velzen (SP), Mariko Peters (Groen Links). Foto:Ingrid de Groot(c)'08

Tien jaar na de aanname van het wereldwijde verdrag dat clustermunitie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelijke impact op het beperken van investeringen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions’, dat onlangs is gepubliceerd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie.

Van 31 naar 9 miljard dollar aan investeringen

Er staat vooral veel goed nieuws in het rapport. Het onderzoek vond 9 miljard dollar aan investeringen in 7 clustermunitieproducenten. De vorige update van het rapport, uit 2017, vond nog 31 miljard dollar aan investeringen. Deze enorme daling komt voornamelijk door het feit dat 2 grote Amerikaanse wapenbedrijven de productie en levering van clustermunitie hebben beëindigd. Dit is een belangrijke positieve ontwikkeling, vooral voor de VS, dat zich na 10 jaar nog altijd niet heeft aangesloten bij het internationale verdrag dat clustermunitie verbiedt.  

‘Steeds meer staten begrijpen dat investeren in clustermunitie bijdraagt aan productie van die wapens. In een tijd waarin clustermunitie weer wordt gebruikt – onder andere in de conflicten in Syrië en Jemen – is het belangrijker dan ooit om investeringen in deze internationaal verboden wapens te beëindigen,’ aldus Michel Uiterwaal, projectleider clustermunitie bij PAX en mede-auteur van het rapport. 

Nog steeds nieuwe producenten van clustermunitie

Toch blijft productie van clustermunitie een probleem, wat blijkt uit het feit dat 3 van de 7 producenten in het rapport nieuwe toevoegingen aan de producentenlijst zijn. ‘De spectaculaire daling in investeringen vergeleken met het vorige rapport laat zien dat financiële instellingen wereldwijd niet meer betrokken willen zijn bij de productie van clustermunitie. Maar we moeten niet vergeten dat er ook nog steeds nieuwe producenten bijkomen en dat er nog altijd financiële instellingen zijn die wel investeren in deze verschrikkelijke industrie,’ zei Hector Guerra, directeur van de Cluster Munitie Coalitie.P

Desinvesteringscampagne blijkt effectief

Sinds 2009, toen PAX dit onderzoek voor het eerst publiceerde, is er veel veranderd. Het is normaal geworden voor financiële instellingen om clustermunitieproducenten uit te sluiten van investering, omdat investeren in zo’n bedrijf bijdraagt aan de productie van verboden en inhumane wapens.

Het uitgebrachte rapport laat goede voorbeelden zien van 110 financiële instellingen van over de hele wereld, waaronder 19 uit Nederland, die beleid hebben om niet te investeren in producenten van clustermunitie. Deze flinke toename van 22 ten opzichte van het vorige rapport, laat zien hoe wijdverspreid de afwijzing van clustermunitie-producenten in de financiële sector is geworden. 
G

Verbod sinds 2008

Clustermunitie is sinds 2008 wereldwijd verboden door de Conventie over Clustermunitie. Dit verdrag verbiedt onder andere de productie, ontwikkeling en het gebruik van clustermunitie vanwege hun inhumane effecten, vooral op burgers. Inmiddels zijn 120 landen lid geworden van het verdrag.

Voor meer informatie over de Convention on Cluster Munitions, zie  www.stopclustermunitions.org/en-gb/the-treaty/treaty-status.

Afbeelding: © Ingrid de Groot ’08, Cluster Munition Coalition op Flickr, licentie CC BY 2.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.