Mijlpaal voor Human Rights Tattoo

Willemstraat Breda, decor van Human Rights Tattoo op BredePhoto

Human Rights Tattoo is bijna halverwege en dat viert het internationale kunstproject met een tentoonstelling én familiedag op BredaPhoto. In de Willemstraat in het centrum van Breda zijn de foto’s van alle tot dusver getatoeëerde letters te zien op een 32 meter lang fotografisch beeld. Een mijlpaal voor Human Rights Tattoo! 

Human Rights Tattoo is ontstaan nadat in 2012 kunstenaar en mensenrechtenactivist  Steven ‘Nyash’ Nyah uit Nairobi vermoord werd. Kunstenaar Sander van Bussel, van het kunstenaarsinitiatief Tilburg Cowboys, ging het niet in zijn koude kleren zitten dat zijn collega op deze manier om het leven kwam. En zo is het idee ontsprongen om alle 6773 letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op diverse mensen uit de hele wereld te tatoeëren.

In vier jaar tijd fotografeerde Sander van Bussel de tattoos van 3321 mensen. In de afgelopen jaren organiseerde het team van Human Rights Tattoo 45 evenementen, waarvan 29 in Europa, 10 in Afrika, 3 in Zuid Amerika, 2 in de Verenigde Staten en één in Azië (Myanmar). Sander van Bussel: ‘Voor mij zijn de foto’s van de tattoos een tijdlijn van de afgelopen vier jaar. Ik zie achter heel veel van de letters de gezichten, de mensen, de landen en al die prachtige ontmoetingen.’

Tentoonstelling op BredaPhoto

Om te vieren dat het project halverwege is, zijn op BredaPhoto aan de ene zijde van de tentoonstelling de foto’s van de 3221 tattoos te zien. Tot halverwege artikel 19 kun je met tattoos de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens al lezen. Aan de andere zijde vind je portretten van deelnemers aan het internationale kunstproject. ‘Het is een behoorlijk monumentaal beeld. Als je alle letters bij elkaar ziet, is het bijna niet voor te stellen dat al deze tattoos op mensen daadwerkelijk deze aarde bewandelen, verspreid over 62 landen,’ aldus Sander van Bussel.

Tijd voor een feestje!

Op 2 oktober organiseert Human Rights Tattoo een familiebijeenkomst voor mensen met een Human Rights Tattoo. Sander van Bussel: ‘De Family Assembly is bedoeld om elkaar te inspireren, te leren kennen, om verhalen en ervaringen uit te wisselen, maar vooral ook om het gevoel van verbondenheid te vieren. We dragen deze tekst tenslotte samen. Als letters samenkomen ontstaan de woorden, de betekenis.’ De familiedag vindt plaats van 13.30 uur tot 17.15 uur in de Stadsgalerij Breda.

Het programma op 2 oktober:

    • 13.30 – 17.15 uur: Tattoo Family Assembly
    • 13:30 – 15.30 uur: Get your portrait taken!
    • 16.30: Artist Talk by Sander van Bussel

BredaPhoto

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van internationaal fotofestival BredaPhoto en is tot 30 oktober 2016 dagelijks te zien in de Willemstraat in Breda. Meer dan 70 topfotografen uit binnen- en buitenland exposeren in de buitenlucht en in beeldende kunstinstellingen in de stad. BredaPhoto viert het feest van de fotografie.

Bezoek voor meer informatie over Human Rights Tattoo de website van BredaPhoto. Voor meer informatie over Human Rights Tattoo, surf je naar www.humanrightstattoo.org.

Foto: Ron Magielse Fotografie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.