Metro Movies: ‘City of Diversity’ onder een metrostation

#thisisdivercity

Metrostation Bullewijk krijgt op vrijdag 9 en zaterdag 10 september een onherkenbare make-over door het gratis toegankelijke cross-over filmfestival Metro Movies. Twee dagen lang film in de openlucht met flirts naar muziek, poëzie, spoken word, theater en fotografie onder de noemer #thisisdivercity. Dus kijk die films, luister naar muziek en poëzie, ga speed-daten, heerlijk eten bij foodtrucks uit verschillende windstreken en ga uit je dak op de urban sounds van Metro Movies DJ’s.

#thisisdivercity

Onder het motto #thisisdivercity sluit het festival aan bij het jaarthema City of Diversity van Amsterdam. De stad die zich met 180 verschillende nationaliteiten de meest diverse stad in Europa mag noemen. Dat is ook wat Metro Movies is: een melting pot van mensen, culturen en kunstvormen met op de achtergrond de continue aanwezige dynamiek van de metro als symbool van verbinding. In de aanloop van het festival maakte Metro Movies de fotoserie Humans of the Metro (geïnspireerd op het wereldbekende Humans of New York) en vroeg mensen in de metro wat diversiteit voor hen betekent. De foto’s zijn gepubliceerd op Facebook en worden tijdens het festival geëxposeerd.

Nederland van Boven

Op het programma van vrijdag 9 september staat een speciaal voor het festival gemonteerde compilatie van de VPRO documentaire Nederland van Boven. Spectaculaire luchtbeelden van Nederland en portretten van mensen op de grond passeren in deze docu de revue (eindredactie Geert Rozinga, concept compilatie en beeldselectie Hans Meiboom, editing Su Tomesen). Een visuele mindtrip die door dichtkunstenaars Jörgen UNOM JG. (Untouchable Nobody Outplays Many Jörgen Gario) en Ellen Deckwitz wordt voorzien van muzikaal en poëtisch commentaar.

Jörgen UNOM JG (broer van kunstenaar en activist Quincy Gario) is één van de grondleggers van het schrijf- en performance art gezelschap Poetry Circle Nowhere. Op het podium vlecht hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie en is daarmee niet voor niets één van de kanshebbers op de Grote Prijs van Nederland. Op Metro Movies staat Jörgen UNOM JG tegenover niemand minder dan Ellen Deckwitz. Ze won de NK Poetry Slam, heeft meerdere poëziebundels op haar naam staan, schrijft gedichten over het nieuws voor nrc.next en was meerdere keren te zien bij DWDD.

Dear White People

Op zaterdag 10 september vertoont Metro Movies de Amerikaanse satire Dear White People (Justin Simien, 2014). Dear White People verhaalt over racisme en white privilege in het huidige Obama tijdperk. Debuterend regisseur Justin Simien baseerde het scenario voor zijn veelbekroonde film (o.a. Special Jury Prize op het Sundance Film Festival) op zijn eigen ervaringen als zwarte student op een overwegend witte universiteit. Subtiel en met humor laat hij zien hoe de hedendaagse multiculturele samenleving in elkaar steekt. Theatermaakster en actrice Samora Bergtop, leading lady in de Nederlandse vertaling van de theaterklassieker A Raisin in the Sun (van de Afro-Amerikaanse toneelschrijfster Lorraine Hainsberry), maakt na afloop van de film een vertaalslag naar de Nederlandse situatie.

Metro Movies Shorts

Op beide dagen vertoond het festival voorafgaand aan het hoofdprogramma een reeks korte films van internationaal bekroonde regisseurs. Allemaal films met de stad in al haar diversiteit in de hoofdrol. Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van de Metro Movies workshops bij de jongerenorganisatie Bijlmerenzo waarin twintig Bijlmerbewoners een eigen short movie maakten: Zuidoost, zoals je Zuidoost nog nooit gezien hebt!

Achter de schermen

De Bijlmer heeft nog altijd, onterecht, een imageprobleem, volgens de organisator van Metro Movies en Bijlmerbewoner Hans Meiboom. ‘Met Metro Movies wil ik laten zien dat er een andere Bijlmer is dan die we kennen uit de media en dat je prachtige dingen kunt doen met de publieke ruimte. Vertrekpunt is de metro als symbool voor de verbinding tussen mensen, tussen culturen, tussen centrum en periferie.’

Metro Movies wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Heesterveld Creative Community en Bijlmerenzo.

Programma Metro Movies

vrijdag 9 september
18:00 – 20:00 Foodtrucks, DJ, Humans of the Metro
20:00 – 21:15 Metro Movies Shorts
21:15 – 21:45 Poetry Circle Nowhere
21:45 – 22:15 Metro Movies Shorts
22:15 – 23:00 Nederland van Boven met Jörgen UNOM JG vs Ellen Deckwitz

zaterdag 10 september
18:00 – 20:00 Foodtrucks, DJ, Humans of the Metro
20:00 – 20:30 Metro Movies Shorts
20:30 – 22:45 Dear White People met Samora Bergtop
22:45 – 01:00 Metro Movies Afterparty

Locatie: metrostation Bullewijk, Amsterdam Zuidoost (20 minuten vanaf Amsterdam Centraal Station, direct bereikbaar met metrolijnen 50 en 54)

Toegang: gratis.

Meer weten? Volg dan Metro Movies op Facebook.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.