Met 400 deurmatten op het Plein in Den Haag pleit Amnesty voor ruimhartige opvang vluchtelingen

Vluchtelingen

Door vandaag vanaf 9.00 uur, vlak voor het debat in de Tweede Kamer, honderden deurmatten met ‘Welcome’ neer te leggen op het Plein in Den Haag, vraagt Amnesty International onze regering om vluchtelingen ruimhartig op te vangen.

De vluchtelingenstroom naar Europa is groot, maar het allergrootste deel van hen wordt opgevangen in de regio. Miljoenen leven daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Om daarin verlichting te brengen, is humanitaire hulp onontbeerlijk.

Steeds minder vluchtwegen

‘Door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. Daardoor is de oversteek veel gevaarlijker geworden. Om te voorkomen dat mensen op zee verdrinken, in vrachtwagens stikken of op treinstations vast komen te zitten, moeten er veilige vluchtroutes komen’, zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Oproep aan Premier Rutte

Volgens Amnesty kan Premier Rutte leiderschap tonen in de vluchtelingencrisis door meteen akkoord te gaan met nieuwe voorstellen om vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije niet menswaardig kunnen worden opgevangen, te verspreiden over andere Europese landen. Hiernaast dient volgens Amnesty International Nederland een bijdrage te moeten leveren aan de benodigde middelen voor noodzakelijke humanitaire hulp in de buurlanden van Syrië en het creëren van meer veilige en legale routes naar Europa voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging.

Deze oproep aan premier Rutte wordt ondersteund door ActionAid, OxfamNovib, PAX en Vluchtelingenwerk. Er loopt op dit moment een petitie. Deze petitie is op dit moment meer dan 62.000 keer getekend.

‘Alle landen van de Europese Unie hebben beloofd zich aan het VN-Vluchtelingenverdrag te houden. Dat betekent dat ze vluchtelingen moeten beschermen. Wegkijken is onmenselijk. De EU-landen moeten een eerlijk deel van de vluchtelingen opvangen. Ook Nederland’, zegt Eduard Nazarski.

Afbeelding: Origineel van smeeshane op Pixabay, onder licentie Creative Commons CCO.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.