Mensen met een Missie vraagt met expositie aandacht voor rechten Oegandese vrouwen

Vrouwenrechten op een voetstuk van Mensen met een Missie

Mensen met een Missie plaatst met de expositie ‘Vrouwenrechten op een voetstuk’ vrouwen uit Oeganda letterlijk op een voetstuk. Doel van de expositie is om de positie van Oegandese vrouwen in de gemeenschap te versterken en aandacht te vragen voor de vrouwenrechten daar. Of eigenlijk het gebrek daaraan. Zo krijgt 50% van de Oegandese vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld door de eigen partner.

Ook kindhuwelijken komen veel voor: 40% van de Oegandese vrouwen trouwt voor haar achttiende*. Vrouwen hebben het zwaar in Oeganda, maar juist zij kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten. Het zijn namelijk vaak vrouwen die relaties herstellen, gemeenschappen draaiende houden én wederopbouwen.

Vrouwenrechten op een voetstuk

De expositie toont Oegandese vrouwen gefotografeerd terwijl zij op een kratje staan. De door Suzanne Mateboer gefotografeerde vrouwen krijgen voorlichting over vrouwenrechten en sommigen van hen zetten zich op hun beurt in voor het verbeteren van vrouwenrechten in hun gemeenschap.

Genderongelijkheid

‘Als man is het je plicht om je vrouw discipline bij te brengen. Je moet haar onder andere slaan om haar in de pas te laten lopen’, zegt Onesimus Twinamasiko, onafhankelijk Oegandees parlementslid, tijdens een interview op de Oegandese televisie dit jaar. Deze uitspraak leidde tot heel wat controverse in Oeganda, een land waar huiselijk geweld veel voor komt. Het illustreert een culturele norm van grote genderongelijkheid. Ook religieuze opvattingen over man-vrouw verhoudingen spelen een rol.

‘Door Oegandese vrouwen te fotograferen wil ik hun positie in de gemeenschap kracht bijzetten. Ik vroeg ze te laten zien hoe sterk, slim of mooi ze zijn. In eerste instantie waren de dames vaak verlegen, maar het duurde nooit lang voor er een brede lach op hun gezicht verscheen. Vereerd lieten de Oegandese vrouwen zich op het voetstuk plaatsen’, aldus Suzanne Mateboer.

100 reporters

Vrouwenrechten op een voetstuk van Mensen met een Missie
Lina Zedriga Waru Abuku ©Suzanne Mateboer 

De expositie komt voort uit het project 100 Reporters. Een project van Mensen met een Missie, waarbij vrijwilligers als reporter doordringen tot bijvoorbeeld de meest afgelegen gebieden in India, de hooglanden van Bolivia of de sloppenwijken van Kenia. Daar luisteren ze naar de lokale bevolking en worden geraakt door hun verhalen. Het zijn verhalen over een worsteling voor een beter bestaan, over hoop en doorzettingsvermogen, over conflict en verzoening.

De reporters delen deze verhalen in Nederland. Om mensen die verandering teweeg brengen in de schijnwerpers te zetten en om aandacht te vragen voor mensen die vergeten of buitengesloten worden. Suzanne Mateboer, die de foto’s van de Oegandese vrouwen maakte, is een van de 100 reporters.

De expositie wordt op internationale vrouwendag 8 maart 2019 feestelijk geopend en loopt van 23 februari 2019 tot 16 maart 2019. De tentoonstelling is te zien in het stadhuis van Den Haag (C-gedeelte Atrium), entree is gratis.

Meer weten? Bezoek dan de website van Mensen met een Missie.

*evaw-global-database.unwomen.org/fr/countries/africa/uganda#5

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.