Meer dan 1000 sieraden in nieuwe tentoonstelling ‘SIERADEN – makers & dragers’

Sieraden makers en dragers

Vanaf woensdag 13 december is in Museum Volkenkunde de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit te zien. Ook nog eens met een werelds karakter! Bijna 1000 sieraden uit de museumverzameling, die zijn aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Makers, maaktechnieken en de bijzondere verhalen van dragers van deze sieraden, geven een bijzondere kijk op het gebruik van sieraden wereldwijd.

Goud, zilver, natuurlijke materialen en glas

De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud en zilver. En niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Waar we niet zo vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.

Ode aan de sieradenmakers

De tentoonstelling is daarmee een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en het Tropenmuseum worden deze verhalen vertelt middels sieraden van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilverwerk uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika.

Oud en nieuw

Naast sieraden uit de eigen collectie – die een periode van vele eeuwen omvat – toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op. Zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.

Artists in Residence

Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. Karin Herwegh (Nederland), Sébastien Carré (Frankrijk), Amelié Spitz (Duitsland), Aurelie Guillaume (Canada) en Alejandra Solar (Mexico) werken ieder een maand lang in een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling. Daar zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie.

Do it yourself

Als bezoeker kun je ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis. Sieradenmaker Cat Priem, bekend om haar fantasierijke, speelse, en soms lugubere, sieraden ontwikkelde een aantal materialen waarmee je zelf aan het werk kunt in de werkplaats. Werk met een wals, stempels en een ank en gebruik technieken uit de tentoonstelling.

Meer weten over deze wereldse sieraden? Bezoek dan de site van Museum Volkenkunde.

Afbeelding: Samburu meisje foto door Mario Gerth.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.