Maria tentoonstelling: een reis naar hogere sferen in Museum Catharijneconvent Utrecht

Maria, Museum Catharijneconvent, Utrecht.
Maria, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

De meest afgebeelde vrouw ter wereld heeft nu haar eigen tentoonstelling in Museum Catharijneconvent in Utrecht: Maria. Dwars door culturen en religies en langs werk van oude meesters en moderne kunstenaars. Aan de hand van persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders, leren bezoekers Maria kennen en ontdekken ze de vele gezichten van deze wereldvrouw.

Devotie

Het levensverhaal van Maria is veelomvattend en haar verbeeldingen in de kunst grenzeloos. Om deze grote verscheidenheid te ontdekken, volg je een chronologische vertelling van het leven van Maria door de lange kloostergangen van het Catharijneconvent.

In de zalen daaromheen zijn zes verschillende thema’s uitgelicht, zoals ‘Oermoeders en godinnen’, ‘Devotie’ en ‘Maria in de hedendaagse kunst’. Met een mix van audiovisuele middelen, kleur, licht en geluid is telkens een andere wereld gecreëerd. Zo waan je je in de ene ruimte tussen bedevaartgangers dankzij levensgrote wandprojecties en bijbehorend gezang van Mariaprocessies, terwijl het gegalm van Weesgegroetjes in een zaal vol bidbankjes een gevoel van devotie opwekt.

Symboliek voelbaar

De symboliek van Maria is in de hele tentoonstelling zichtbaar en voelbaar gemaakt. Als introductie in de trapopgang naar de tentoonstelling op de eerste verdieping, neemt Maria je mee naar hogere sferen. In de hoofdtentoonstellingsruimte worden je zintuigen geprikkeld door een schakering van kleurfolies op de ramen door gefilterd en gekleurd binnenvallend daglicht in combinatie met diverse soundscapes. Daarbij is gezocht naar een spannend samenspel tussen oud en nieuw; historische iconen, schilderijen en pieta-figuren zijn geplaatst naast hedendaagse vertalingen van Maria. Bijvoorbeeld middels tatoeages, video-installaties en het internet. Filmfragmenten met persoonlijke verhalen en ervaringen van bekende en onbekende Nederlanders brengen ook de menselijke kant van Maria in beeld.

Totaalervaring

Om zoveel mogelijk te focussen op de kunstwerken, heeft Kossmann.dejong – award winnend internationaal ontwerpbureau voor tentoonstellingsontwerpen en interieu­rarchitectuur – de artefacten autonoom in de ruimte geplaatst, opgetild van de vloer en los van de wanden.

Met de narratieve geschiedenis van de eeuwenoude kloostergangen zijn eerder verborgen kenmerken van het gebouw weer zichtbaar gemaakt. Ook de binnentuin is bij de tentoonstelling betrokken: een grote Maria-sculptuur staat letterlijk en figuurlijk centraal, als symbool voor iedereen. Zo is met de tentoonstelling Maria een totaalervaring gecreëerd die kunst, cultuur, architectuur, religie en spiritualiteit met elkaar verbindt.

Wil jij deze totaalervaring rond Maria zelf ervaren? Maria is tot en met 20 augustus 2017 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Voor openingstijden en bezoekersinformatie, surf naar www.catharijneconvent.nl.

Afbeelding: Thijs Wolzak.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.