Maori weekend 2 & 3 mei in Museum Volkenkunde

Maori weekend
Nederland, Leiden, 18 oktober 2010, Museum Volkenkunde Leiden, WakaÕs komen aanroeien in Morssingel met Maori-crew Overdracht 2 Maori-kanoÕs ( WakaÕs ) en opening van de tentoonstelling. In aanwezigheid van Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, de Maori-Koningin en haar zoon, een delegatie van 30 MaoriÕs en overige gasten. Tentoonstelling loopt tm 1 mei 2011 / maoriÕs ( oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland ) Museum Volkenkunde tentoonstelling MAORIÊ vanaf 19 oktober Foto; Peter Hilz

De Toi Maori’s uit Nieuw-Zeeland zijn weer in Nederland! Maak kennis met hun tradities, cultuur en ceremoniën tijdens het Maori weekend op 2 en 3 mei aanstaande in Museum Volkenkunde te Leiden.

Maori weekend

Niet eerder maakten de Maori’s een Waka die bestemd is voor Europa en die door niet-Maori’s mag worden gebruikt. Roeiers van de Leidse Roeivereniging Njord zijn speciaal door hen opgeleid om de crew te vormen. Tijdens het Maori Weekend op 2 & 3 mei varen zij en uiteraard ook de Maori’s zelf in de Waka Taua. Daarnaast zijn er demonstraties houtsnijden en zien we hoe de Maori vrouwen zonder weefgetouw de mooiste mantels maken. Dit feestelijke weekend sluit af met een Hangi, een traditionele Maori maaltijd, die ondergronds wordt bereid. Bezoekers kunnen helpen met de voorbereidingen en op zondag 3 mei (tegen betaling) meegenieten van het eindresultaat.

Workshops in teken van Maori cultuur

Naast deze indrukwekkende demonstraties vinden er op 2 & 3 mei ook verschillende actieve workshops plaats die volledig in het teken staan van de Maori cultuur. Volg bijvoorbeeld een workshop Haka van een Maori: een combinatie van zang en dans met stampende voeten, rollende ogen en uitgestoken tong. Of stap zelf in de Waka Tete en leer de juiste bewegingen en commando’s die nodig zijn om een Waka snel in het water te laten voortbewegen. Ook voor de allerkleinsten zijn er speciale workshops waar kinderen aan land de bewegingen leren om in een Waka te peddelen.

Hechte relatie

Tijdens het Maori Weekend gaat in de Oceanië-zaal ieder uur een rondleiding van start. Daarnaast vinden er in de grote zaal Engelstalige lezingen over de traditie van de Waka plaats. Een speciale presentatie toont de hechte relatie van de afgelopen vijf jaar tussen de Maori’s en Museum Volkenkunde. Deze presentatie is nog te zien tot eind mei 2015.

Wanneer?

Zaterdag 2 & zondag 3 mei, in en om Museum Volkenkunde. Kijk voor het actuele programma op www.volkenkunde.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.